Denis Vičič

 |  Mladina 34  |  Politika

»Bravo in kapo dol!«

Zgodba o neznosni lahkosti »šalabajzanja«

Ljubljansko redarstvo

Ljubljansko redarstvo
© Maj Pavček

Leta 2008 so Domnu Saviču z avtomobila ukradli registrsko tablico. Krajo je prijavil policiji, kjer so mu izdali potrdilo, da je to, kar trdi, res. S tem je na zavarovalnici uveljavljal škodo, odjavil staro registrsko številko in pridobil novo, drugačno. Pet let kasneje, maja letos, so mu z ljubljanskega mestnega redarstva poslali obvestilo, da je nepravilno parkiral in naj se o prekršku izreče. V obvestilu navedeni avtomobil je bil res njegov, registrske številke sprva sploh ni prepoznal, nato pa se mu je le posvetilo, da je bila to nekdanja, ukradena. A to je že zdavnaj odjavil. Kako je to mogoče? Prav tako že kar nekaj časa ni parkiral v središču mesta, kar so mu očitali.

Pojasnila je najprej poiskal na mestnem redarstvu, kjer so mu dejali, da znamke in tipa vozila redarji ne pregledujejo. V bazo samo vnesejo številko s tablice, sistem pa jim sporoči, na katerem avtu naj bi bila pritrjena. Savič je s potrdilom o ukradeni tablici dosegel, da so postopek proti njemu junija ustavili. Že julija pa je znova dobil plačilni nalog, ker naj spet ne bi plačal parkirnine. »To pomeni, da navkljub obvestilu o ugotovitvi, da ukradena tablica ni več na vozilu, ki ga vozim jaz, niso osvežili baz podatkov. Hkrati so pa v dveh mesecih že dvakrat našli istega tatu, zaradi neosveženih podatkov pa kazen že dvakrat poslali meni. Bravo in kapo dol!« je na svojem blogu zapisal Savič.

Da bi dokončno uredil stvari, je spet odšel na mestno redarstvo, od koder so ga napačno napotili na ministrstvo za notranje zadeve, ki naj bi vodilo evidenco registriranih vozil, čeprav register zares vodi ministrstvo za promet. S prometnega ministrstva so ga poslali do njegovega registrarja, od tam na policijo in s policije na upravno enoto, kjer so mu nato napačno povedali, da njegova tablica leta 2008 sploh ni bila odjavljena. Ko se je tja vrnil naslednji dan, je prejel izpis, da je vendarle bila.

S tem dokumentom je spet odšel na redarsko službo, kjer so mu še naprej zatrjevali, da gre za napako v sistemu, da podatki pač niso osveženi, da je pri njegovem imenu navedena še stara registrska številka. Nato so v bazo vnesli njegovo staro registracijo in dobili aktualne podatke. »Da bom jasen – redarji so ves čas imeli vse potrebne podatke, po katerih bi lahko ugotovili, da je tablica ukradena, da je bila odjavljena in da imam na svojem vozilu sedaj drugo tablico,« je bil ogorčen Savič, ki je redarje nato prijavil informacijski pooblaščenki.

Kraja tablice ga je stala nekaj časa in potrpljenja, a ni bilo hudega. Vse kaj drugega bi se lahko zgodilo, ko bi mu ukradli osebni dokument ali potni list, ki bi ga lahko potem kdo zlorabil. Njegov primer pa kaže predvsem nesposobnost mestnega redarstva in to, s kakšno neverjetno lahkostjo državni organi na druge prelagajo odgovornost in pristojnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.