Max Modic

, 12:15  |  Svet

Supetar na Braču? Ne, v Teksasu!

V Teksasu nastaja kopija slikovitega hrvaškega obmorskega mesteca Supetar. Kopija je kakopak v naravni velikosti

'Izvirnik' mesta Supetar, ki bo v teksaškem predmestju kmalu dobil svojo kopijo v naravni velikosti.

'Izvirnik' mesta Supetar, ki bo v teksaškem predmestju kmalu dobil svojo kopijo v naravni velikosti.
© Arhiv Mladine

Ameriškega poslovneža Jeffa Blackarda je obisk slikovitega obmorskega mesteca Supetar, ki leži na nič manj slikovitem otoku Braču, navdušil do te mere, da se je v domovini odločil zgraditi njegovo kopijo v naravni velikosti. Gradnja replike mesta Supetar, ki je pod vplivom jadranskih doživetij zadovoljnega ameriškega turista pred dobrimi osmimi leti začela nastajati na obrobju mesta McKinney, se zdaj počasi bliža koncu.

Dela na repliki hrvaškega mesta v teksaškem predmestju so stekla leta 2005 in naselje Adriatic, kot se imenuje ameriška kopija Supetra, že dobiva svojo končno podobo, ki jo v prvi vrsti zaokrožajo enodružinske hiše, lokali, značilni kafiči, italijanska restavracija, vinoteka, nepremičninska agencija, cvetličarna in seveda Starbucks, ker brez ameriške kave v pollitrskih dozah pač ne gre. V prihodnjem letu bo dokončanih še 54 družinskih hiš, s katerimi naj bi se gradnja 'ameriškega Supetra' zaključila.

6qJeIhvUrWc

»Predstavljajte si sprehod po tlakovanih ulicah slikovitega mesteca Supetar, ki leži ob hrvaški obali Jadranskega morja. Naselje Adriatica uteleša duh in način življenja v Supetru, očaralo pa vas bo s svojo arhitekturo, prepoznavnim zvonikom samotne otoške kapele ter edinstvenimi trgovinicami in stanovanji. Adriatica je zasnovana kot živo mesto, ki združuje vse vidike življenja, krepi življenjsko izkušnjo in dviguje kakovost življenja. Naselje Adriarica, ki obsega 45 akrov (18,2 ha), nahaja pa se med prometnicama Virginia Parkway in Stonebridge Drive, je del teksaškega mesta McKinney, enega izmed najhitreje rastočih mest v Ameriki.« Tako nekako gre oglasno sporočilo, s katerim se Adriatica predstavlja potencialnim kupcem oziroma najemnikom lokalov in stanovanj. Očitno zelo uspešno, saj je četrtina luksuznih apartmajev v Adriatici že zasedena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.