|  Družba

50 let govora "Imam sanje"

Danes mineva 50 let od velikega pohoda borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega na Washington in njegovega znamenitega govora o sanjah, da bodo ljudje nekoč živeli enakopravno ne glede na raso. V ZDA bodo obletnico obeležili z veliko proslavo, na kateri bo osrednji govorec prvi ameriški temnopolti predsednik Barack Obama.

Dogodki današnjega dne se bodo v Washingtonu začeli že zjutraj s t.i. pohodom za službe in pravičnost, s katerim želijo udeleženci spomniti na čustven protestni shod za državljanske pravice temnopoltih, na katerem je King pred pol stoletja izgovoril zgodovinske besede "Imam sanje" oziroma v angleščini "I have a Dream".

smEqnnklfYs

Pohod bo udeležence pripeljal pred Lincolnov spomenik v National Mallu v središču Washingtona. Tam bo z istih stopnic, s katerih je nekoč govoril King, sodržavljane nagovoril Obama. Na shodu pričakujejo tudi nekdanja ameriška predsednika Billa Clintona in Jimmyja Carterja.

Obamov govor bo predstavljal enega od vrhuncev osrednje proslave, poimenovane "Naj zadoni svoboda". Še en pomemben del bo nastopil ob 15. uri, ko naj bi po ZDA in tudi drugod po svetu zadoneli zvonovi in navdihnili enotnost.

Na desettisoče ljudi se je sicer v Washingtonu zbralo že v soboto. Udeleženci pohoda, ki so ga poimenovali "nacionalna akcija za povrnitev sanj", so se podali po isti poti kot udeleženci shoda leta 1963 - od Lincolnovega spomenika, po Aveniji neodvisnosti, tokrat tudi mimo spomenika Martinu Luthru Kingu in do slovitega kamnitega obeliska oziroma Washingtonskega spomenika.

Obeleževanje dogodkov izpred 50 let pa ni le spominske narave, ampak ima aktualen naboj, saj številne naloge v boju za državljanske pravice in enakopravnost vseh Američanov ostajajo nedokončane, opozarjajo organizatorji prireditev.

Kritike letijo tudi na Obamo, ki mu številni očitajo, da ni dovolj izkoristil svojega položaja v Beli hiši, da bi popravil nekatere dolgoletne rasne krivice. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.