Urša Turk

, 11:05  |  Kultura

Razstava Smrt fašizmu! v Kulturnem centru Tobačna

Smrt fašizmu!

Smrt fašizmu!
© Arhiv Mladine

V Kulturnem centru Tobačna 001 bo od 29. avgusta do 11. oktobra na ogled razstava hrvaškega umetnika Nemanje Cvijanovića Smrt fašizmu! Slogan »Smrt fašizmu, svoboda narodu«, katerega prvi del predstavlja naslov razstave, je postal obče znan po smrti narodnega heroja Stjepana Steve Filipovića. Ob javnem linču leta 1942, ko mu je bila vrv že zategnjena okoli vratu, je namreč vzkliknil parolo in z njo javno obsodil Nemce in kolaboracioniste.

Na razstavi si je poleg treh fotografij, ki prikazujejo linč vojakov okupatorjeve vojske, ki so jih leta 1945 ujeli pri Reki in usmrtili, mogoče ogledati umetnikovo razmišljanje o današnjem času, povezano z omenjenimi fotografijami. Kljub temu, da naj bi živeli v času demokracije, ki varuje pravice vseh državljanov in v katerem se družbeno in osebno življenje državljanov ne enoti in podreja ciljem državnega vodstva, imamo večkrat občutek, da živimo v času, v katerem so politično in ekonomsko šibkejše države podrejene močnejšim. Umetnik se posveča tudi simbolom moči, poguma, nesmrtnosti na zastavah in grbih, ki jih nekdanje kolonialistične sile še vedno ohranjajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.