, 17:30  |  Politika

Šturm ni zlorabljal

Sodišče nekdanjega ministra Šturma oprostilo obtožbe o zlorabi položaja

Šturm (desno) je z odločitvijo sodišča zadovoljen.

Šturm (desno) je z odločitvijo sodišča zadovoljen.
© Miha Fras

Ljubljansko okrajno sodišče je nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma oprostilo obtožb o zlorabi položaja, da bi svojemu državnemu sekretarju Robertu Maroltu zagotovil notarsko mesto. Šturm je z odločitvijo sodišča zadovoljen, tožilstvo pa bo še razmislilo o morebitni vložitvi pritožbe. Sodni stroški bodo bremenili proračun. Tožilstvo je Šturmu sprva očitalo, da je kot minister za pravosodje svojega državnega sekretarja Roberta Marolta 19. novembra 2008, torej v času, ko je opravljal tekoče posle, imenoval na prazno notarsko mesto v Kamniku kljub negativnemu mnenju notarske zbornice zaradi pomanjkanja pravniških izkušenj.

Šturm je Marolta imenoval kljub temu, da ga je vlada pred tem potrdila za državnega pravobranilca. Na pravobranilsko mesto pa ga je predlagal prav Šturm, je še dodalo tožilstvo, ki je menilo, da je bil Marolt zaradi nezdružljivosti notarske in pravobranilske funkcije imenovan v nasprotju z zakonom o notariatu. Med postopkom pa je tožilec Primož Suknaič nekoliko spremenil obtožni predlog in Šturma obtožil, da bi moral predlagati svojo izločitev iz postopka pri odločanju o Maroltovem imenovanju za notarja ter odločitev prepustiti vladi. Suknaič je namreč menil, da je obstajal dvom o Šturmovi nepristranskosti, saj da je bil Marolt njegov najožji sodelavec in tudi namestnik.

Sodnica Nina Kodra Balantič je ocenila, da tožilstvu tesnejšega oziroma prijateljskega odnosa ni uspelo dokazati. Tudi priče so potrdile, da sta Šturm in Marolt imela zgolj profesionalen odnos. Tako tožilstvu po mnenju sodnice tudi ni uspelo dokazati, da bi obstajali razlogi za Šturmovo izločitev. Kodra Balantičeva je spomnila tudi, da si je vlada takrat prizadevala za širitev notarske mreže, vendar je notarska zbornica nasprotovala tudi ostalim imenovanjem, ne le v Maroltovem primeru.

Zbornica je pri njem izpostavila, da nima zadostnih izkušenj, česar pa po sodničinih besedah ni mogoče objektivno zaključiti, zato tudi ta očitek ni dokazan. Spomnila je še, da je šlo v kamniškem primeru za ponovljen razpis, Marolt pa je bil edini kandidat. Šturm je oprostilno sodbo pričakoval, saj da je bil očitek tožilstva "popolnoma iz trte izvit". To je bilo razvidno tudi iz tega, da je tožilstvo na zadnji obravnavi odstopilo od prvotnih očitkov ter temeljito spremenilo obtožni predlog, je dejal nekdanji minister po izreku sodbe. "Sodišče je ugotovilo popolno nespornost celotnega postopka", je še dodal. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.