|  Politika

Sindikalisti s predlogi za izhod iz krize

© Miha Fras

Potem ko so predlog ukrepov za izhod iz krize vladi sredi avgusta posredovali gospodarstveniki, so v petek to storili tudi sindikalisti. Javnosti naj bi bil njihov nabor predstavljen danes. Znano je, da se zavzemajo za uvedbo davčnih blagajn, kadrovsko okrepitev davčnega nadzora, reševanje zdravstvenega sistema ter pospešitev črpanja EU sredstev. Del zahtev gospodarstvenikov, zapisanih v dokumentu Kisik za gospodarstvo, bi imel katastrofalne posledice in bi krizo še poglobil, so pred časom ocenili v sindikalnih vrstah.

Skrbijo jih predvsem ideje delodajalcev o ukinitvi oz. prepolovitvi minimalne plače, uvedba socialne kapice, pozivi k novi reformi trga dela in pokojninskega sistema ter uvedbi malega dela za vse. Kritični so tudi zaradi umanjkanja predlogov za prihodkovno stran proračuna, za vlaganje v kadre in za rešitev krize povpraševanja.

Skladno s tem so se vse sindikalne centrale odločile pripraviti alternativne predloge za izhod iz krize, ki naj bi bili javnosti predstavljeni danes. Kaj konkretno predlagajo, torej še ni znano, odkar je premierka Alenka Bratušek minuli teden s svojo ekipo za tesno zaprtimi vrati pripravljala spremembe proračuna za leto 2014, pa so javno že nanizali več zahtev.

Med drugim so se zavzeli za ustavitev "grozljivo zapravljivega" reševanja nasedlih menedžerskih odkupov s slabo banko, namenitev sredstev za razvojne projekte, uvedbo davčnih blagajn, kadrovsko okrepitev davčnega nadzora, reševanje zdravstvenega sistema ter pospešitev in optimizacijo črpanja evropskih sredstev. Prepričani so, da je pot naprej investicijska pot trajnostno naravnanega socialno-tržnega gospodarstva.

Vlada bo medtem svoj paket ukrepov za konsolidacijo javnih financ predstavila do 25. septembra. Čeprav ne bo deležen popolne podpore, si Bratuškova želi soglasja večine, da gre za ukrepe, ki Slovenijo peljejo naprej, na pravo pot. "Pa čeprav se zavedam, da ukrepi ne bodo priljubljeni," je dejala. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.