, 15:30  |  Politika

Naj ostane ali gre gre?

Gašpar Gašpar Mišič o vrnitvi med poslance ne razmišlja, odločitev bo sprejel po pogovoru z vodjo poslancev PS

Gašpar Gašpar Mišič opozarja, da je zanimivo, da se v vsem času 'negativne kampanje' ni nihče ukvarjal z njegovim programom.

Gašpar Gašpar Mišič opozarja, da je zanimivo, da se v vsem času 'negativne kampanje' ni nihče ukvarjal z njegovim programom.
© Borut Krajnc

Gašpar Gašpar Mišič pravi, da je odločen, da svojo kariero nadaljuje v Luki Koper in da ne razmišlja, da bi se vrnil v poslanske klopi. Se bo pa danes ali v sredo sestal z vodjo poslanske skupine Pozitivne Slovenije Janijem Möderndorferjem in po pogovoru z njim sprejel svojo odločitev. Po pisanju današnjega Večera naj bi v ponedeljek Gašparja Gašparja Mišiča pričakovali v poslanski skupini Pozitivne Slovenije, kamor naj bi prišel podpisati izjavo, s katero bi se odrekel poslanskemu mandatu. A ga ni bilo. Vzel naj bi si namreč še nekaj časa za razmislek.

Kot ob tem ugotavlja omenjeni časnik, tako vse kaže, da taktizira. Z vrnitvijo mandata bi si namreč zaprl vrata v parlament, če bi ga vlada spodnesla na mestu predsednika uprave v Luki Koper. Mišič je pojasnil, da o vrnitvi v poslanske klopi ne razmišlja, v zadnjih dneh pa je dobil nekatere predloge, o katerih je vredno razmisliti glede na "nerazumne napade politikov na Luko Koper in na povsem zakonito kadrovanje". Kot pravi, je nujno, da se vključi pravna stroka in "se postavi v bran pravne države". Po njegovih besedah ga nekateri nagovarjajo, da si pusti možnosti odprte, in pomislek enega od pravnikov je bil, da bi koprsko pristanišče vodil "pro bono" in hkrati ostal poslanec, dokler se ne ugotovi, kaj se bo zgodilo. Misli pa, da "te agonije ne bo vlekel" toliko časa.

Sicer pa, dodaja, "ne gori voda", nikogar ne ogroža, čeprav je zagotovo "marsikomu trn v peti". Njegova funkcija poslanca tako ugasne s sklenitvijo pogodbe za predsednika uprave Luke. Tudi če bi ga spodnesli s tega položaja, pa se glede prihodnosti ne boji. Kot pravi, je v politiko vstopil preskrbljen in tudi, če bi le "sedel in opazoval ta svet in slovensko politiko", bo imel dovolj. Ob tem pa Gašpar Gašpar Mišič opozarja, da je zanimivo, da se v vsem času "negativne kampanje" ni nihče ukvarjal z njegovim programom in se vprašal, s čim je prepričal nadzornike, pri čemer sam, kot poudarja, nanje ni pritiskal ali se z njimi dogovarjal. Pričakuje in poziva slovensko politiko, naj naredi korak nazaj. Sklicuje se na pravnika Ivana Kristana, ko pravi, da bi morali najprej na Sodu preveriti, ali je postopek njegovega imenovanja potekal pravilno in zakonito. In v kolikor to ugotovijo, nimajo po njegovih besedah "moralne ali druge pravice posegati v nekaj, kar je bilo storjeno popolnoma demokratično in zakonito".

Predsednik DZ Janko Veber je medtem povedal da sta funkciji poslanca in predsednika uprave Luke Koper. Če pa Gašpar Gašpar Mišič funkcije v Luki ne bi prevzel, bi mu poslanski mandat lahko znova nastopil s trenutkom, ko se bo DZ seznanil s prenehanjem njegove funkcije v vladi. Veber je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da so v državni zbor z vlade že prejeli akt glede prenehanja sekretarske funkcije Gašparju Mišiču. Parlamentarna mandatno-volilna komisija ga bo obravnavala v sredo, DZ pa se bo z njim seznanil predvidoma na seji, ki naj bi se začela 23. septembra. S tem, ko se bo DZ seznanil s prenehanjem njegove funkcije v vladi, bi Gašpar Mišič znova lahko postal poslanec. Kot pritrjuje Veber, pa bo poslanski mandat lahko nadaljeval le, če se odpove funkciji predsednika uprave Luke.

Zakon sicer za poslance dopušča izjemo in lahko opravljajo še "enopetinsko delo", pri čemer gre predvsem za vprašanje znanstvenega dela, pojasnjuje predsednik DZ. Meni pa, da ni mogoče hkrati opravljati funkcije poslanca in predsednika uprave Luke, ne le zaradi obsega, ampak tudi narave dela. Po njegovih predvidevanjih bi nezdružljivosti v tem primeru pritrdila tudi parlamentarna mandatno-volilna komisija. V vsakem primeru pa za ugotavljanje nezdružljivost potrebujejo akt, iz katerega je razvidno, da je Gašpar Mišič prevzel odgovornost za nastop funkcije v Luki. Kot takšen akt pa je izpostavil pogodbo o zaposlitvi. Veber pričakuje, da bodo s tem seznanjeni. Sicer pa po Vebrovih besedah ta hip Gašpar Mišič ni zaposlen niti na vladi niti v DZ. Delo v DZ pa bo tudi v tem vmesnem času opravljala nadomestna poslanka.

Möderndorfer pravi, da Gašparja Mišiča čaka v DZ še danes, da bo podal odstopno izjavo kot poslanec. Kot je ugotavljal v izjavi za javnost, je Gašpar Mišič "ta hip z eno nogo v politiki in z eno nogo v gospodarstvu". Omenil je, da se je sicer osebno z njim več dni pogovarjal in ga nagovarjal, "naj konča to agonijo" s svojim odstopom, če misli resno, da bo opravljal funkcijo predsednika uprave, oz. misli, kot se je sam odločil, delati v gospodarstvu in ne več v politiki. Ne moreš biti mesec ali dva predsednik uprave, pa malo poslanec, je še dejal Möderndorfer. Gašpar Mišič pa bi po njegovih besedah moral odstopiti tistega dne, ko je bil imenovan za predsednika uprave Luke, in s tem "vsem skrajšati muke", da bi se lahko ukvarjali z delom, ne pa z njim. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.