, 16:30  |  Družba

Putin o Snowdnu, Assange o Nemčiji

Putin Snowdna označil za nenavadnega človeka, ki ga čaka težko življenje – Assange vložil kazensko ovadbo

Putin je poudaril, da Rusija Snowdna ne bo izročila, in dodal: Tukaj se lahko počuti varnega.

Putin je poudaril, da Rusija Snowdna ne bo izročila, in dodal: "Tukaj se lahko počuti varnega."
© Jaxynzathael/Tumblr

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, ki mu je Rusija podelila enoletni začasni azil, označil za nenavadnega človeka, ki se je obsodil na težko življenje. "Včasih razmišljam o njem, je nenavaden človek," je dejal Putin v pogovoru za državno televizijo Pervji Kanal. "Ne vem, kaj namerava sedaj storiti. Dejansko se je obsodil na dokaj težko življenje," je dejal glede Snowdna, nekdanjega pogodbenika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), čigar izročitev zahtevajo ZDA. Ob tem je Putin poudaril, da je že jasno, da ga Rusija ne bo izročila. "Tukaj se lahko počuti varnega," je dodal.

"Morda bodo tudi ZDA, ko bo minulo nekaj časa, spoznale, da ni izdajalec ali vohun, da je človek s prepričanji ... in da se bo našel kompromis," je dodal ruski predsednik. Ocenil je, da Snowden "povsem drugače razmišlja in se ima za borca za človekove pravice". Na vprašanje, kaj bi storil, če bi bil žvižgač ruski državljan, je Putin odgovoril, da bi zagotovil, da "bi odgovarjal v skladu z ruskimi zakoni". Preden je Snowden v Rusiji dobil začasni azil, je bil več kot mesec dni ujet na tranzitnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo. Putin je v današnjem pogovoru prvič razkril, da je bil s Snowdnovo prošnjo za azil v Rusiji seznanjen že, ko je bil Snowden še v Hongkongu in da mu je preko svojih pomočnikov sporočil, da je dobrodošel v Rusiji, če bo prenehal z objavami podrobnosti vohunskih programov NSA.

"Povedali so mu za to," je dejal in dodal, da se Snowden ni strinjal z njegovimi pogoji. "In je samo odšel. Le dve uri preden je njegovo letalo pristalo v Moskvi, so me obvestili, da leti v Rusijo," je dodal Putin, ki je doslej zatrjeval, da je Snowden v Rusijo prispel nepovabljen. Vztrajal je, da Rusija od Snowdna ni dobila nobenih informacij ter ponovil, da ga ZDA niso mogli izročiti samo zato, ker državi nimata sklenjenega dogovora o izgonu, čeprav je Moskva predlagala njegovo sklenitev. Washington zato po njegovih besedah ne bi smel vztrajati pri njegovi izročitvi, medtem ko sam zavrača izgon ruskih "banditov".

Snowdnov ruski odvetnik Anatolij Kučerena pa je v pogovoru za današnjo izdajo ruskega dnevnika Moskovski Komsomolec dejal, da se ima Snowden v Rusiji dobro, da "potuje, se zanima za mnogo stvari, sklepa nova poznanstva" in da ohranja stike s svojimi bližnjimi v ZDA. Dobil je tudi veliko ponudb za delo, "a se še ni odločil". Zanima se tudi za rusko kulturo in je že prebral nekaj del Dostojevskega. Želi se naučiti rusko, nekaj besed pa že zna.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je medtem v Nemčiji vložil kazensko ovadbo, v kateri trdi, da je na neki računalniški konferenci v Berlinu pred štirimi leti za njim vohunil ameriški obveščevalni uslužbenec. Vohunjenje nekdanjega marinca naj bi se razkrilo na sojenju proti vojaku Bradleyju Manningu. Leta 2009, ko se je Assange udeležil konference Chaos Computer Cluba, je marinec Matthew H. živel v Stuttgartu. Na konferenci naj bi vohunil za Assangeom, ki je skupaj z nemškim računalniškim strokovnjakom Danielom Domscheidom-Bergom predaval o takrat še slabo poznanem WikiLeaksu. Tarča naj bi bil tudi francoski internetni aktivist Jeremie Zimmermann.

Marinec naj bi svoja opažanja v zaupnem poročilu prenesel ameriškim obveščevalnim oblastem. Sicer naj bi svoje delovanje razkril na pričanju proti Bradleyju Manningu, ki je WikiLeaksu predal sporne zakupne dokumente o ameriškem posredovanju v Iraku in Afganistanu. Assange trdi, da je takšna tuja obveščevalna aktivnost v Nemčiji nezakonita. Ovadbo je predal nemškemu tožilstvu v mestu Karlsruhe, ki jo preučuje. Ustanovitelj WikiLeaksa, ki ostaja ujet na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija 2012, se je po poročanju medijev ponudil, da prek videokonference na sojenju tudi priča. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.