Max Modic

, 09:00  |  Družba

Shod proti plenjenju na Trgu republike

Protivladni shod je ob zmerni udeležbi potekal mirno in brez izgredov

Več sto protestnikov se je najprej zbralo na Trgu republike, nato pa odšlo pred vladno palačo, kjer so izrazili svoje zahteve.

Več sto protestnikov se je najprej zbralo na Trgu republike, nato pa odšlo pred vladno palačo, kjer so izrazili svoje zahteve.
© Denis Vičič

Gibanje VLV (Vseslovenska ljudska vstaja) je danes organiziralo protest proti vladi in njenem koruptivnemu kadrovanju v državnih in občinskih podjetjih. Udeležbo je na Facebooku potrdilo okrog 600 ljudi, notranji minister Gregor Virant pa je pred protesti povedal, da varnost ne bo poostrena oz. bo taka, kot je običajno v teh primerih. Protestni shod se je začel ob 17. uri, zbiranje na Trgu republike pa je potekalo do 17.30 ure. Protest proti vladi in koruptivnemu kadrovanju v državnih in občinskih podjetjih je minil mirno in brez izgredov. 

© Maj Pavček

Vstajnike je za nov protest pred državnim zborom v prvi vrsti spodbudilo imenovanje nekdanjega poslanca PS in državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper. Po mnenju gibanja je zadnje kadrovanje v Luki Koper nov dokaz, »da imamo v Sloveniji opravka s politično-tajkunskimi-bančnimi bandami, ki se med seboj trgajo za tisto malo plena, kar ga je še ostalo v Sloveniji«.

© Maj Pavček

Gibanje VLV je že v sporočilu za javnost vse novinarje in protestnike pozvalo, naj bodo pozorni na zastave Gibanja VLV (s podobo pesti), predvsem med pohodom po ulicah Ljubljane, ki se je odvijal po trasi: Trg republike – Šubičeva - Kongresni trg – Wolfova – Čopova – Cankarjeva – Prešernova – Gregorčičeva. Pred poslopjem Vlade Republike Slovenije so prebrali zahteve tokratnega shoda. Po prebranih zahtevah so dali besedo tudi ostalim govorcem iz vrst protestnikov.

© Maj Pavček

V gibanju ob tem poudarjajo, da ni šlo le za protest proti imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča, temveč za shod proti kriminalnemu kadrovanju v državnih podjetjih in za protivladni shod. Spomnili so, da že od decembra lani zahtevajo odstop sedanjih politikov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bile zahteve današnjega protesta: »Transparentno, nekoruptivno, neklientelistično in od ozkih političnih interesov neodvisno kadrovanje in upravljanje z državnim premoženjem. Prepričani smo, da obstoječa vlada Alenke Bratušek nima moči, da bi te zahteve uresničila, zato zahtevamo njen odstop in oblikovanje prehodne vlade, ki bo sposobna izvesti nujne ukrepe proti korupciji, klientelizmu in gospodarsko stabilizirala državo ter pripeljala državo do predčasnih državno-zborskih volitev,« so poudarili v Gibanju VLV.  

© Maj Pavček

Današnji shod na Trgu republike ni bil prijavljen. V pripravi je sicer novela zakona o javnih zbiranjih, minister Virant pa je povedal, da se s tem zakonom »nikamor ne mudi« in ne bo šel v nadaljnjo obravnavo vse dokler ne bo usklajen s civilno družbo. »Če želijo sestaviti delovno skupino, ki bo pri tem sodelovala, se s tem strinjam in bomo sodelovali,« je dejal. Predstavniki Gibanja VLV so najprej z začudenjem sprejeli dejstvo, da se je policijski minister Virant znova odločil na isto mesto postaviti ograje pred državnim zborom in pred vlado, ter ob tem izrazili oster protest, saj po njihovem že od 21. decembra 2012 ni bilo nikakršnih resnejših kršitev javnega reda in miru, vsi protesti pa so potekali mirno in brez nasilja – »če seveda odštejemo nepotrebna policijska zasliševanja in aretacije ljudi, ki so se udeleževali protestov,« sporočajo aktivisti Gibanja VLV in dodajajo: »To je tudi groba kršitev obljube Alenke Bratušek, da ograj pred državnim zborom ne bo več. Policijski minister se, glede na poročila s terena, pripravlja tudi na to, da bo zaprl dostop do poslopja vlade in na ta način kršil željo protestnikov, ki so izrazili namero, da bodo svoje nasprotovanje izrazili pred pisarnami tistih, ki so najbolj odgovorni za stanje v državi.« No, zaščitne ograje so bile potem še pred začetkom protestov umaknjene.

© Borut Krajnc

Ob 17. uri se je tako več sto protestnikov je najprej zbralo na Trgu republike, nato pa odšlo pred vladno palačo, kjer so izrazili svoje zahteve. Zahteve protestnikov bile kot rečeno transparentno, nekoruptivno, neklientelistično in od ozkih političnih interesov neodvisno kadrovanje in upravljanje z državnim premoženjem. Protestniki so izrazili prepričanje, da vlada Alenke Bratušek nima moči, da bi te zahteve uresničila, zato so zahtevali njen odstop in oblikovanje prehodne vlade, ki bo sposobna temeljito obračunati s korupcijo, klientelizmom in političnim kupčkanjem ter gospodarsko stabilizirati državo. Pripeljala naj bi jo tudi do predčasnih državnozborskih volitev. Slišalo se je tudi ostale kritike, denimo proti sežigalnici v Ljubljani in kritike zahodnih imperialistov, ki razmišljajo o napadu na Sirijo.

© Borut Krajnc

Svoje nasprotovanje s kadrovsko politiko države so sporočali mirno, brez izgredov, le z vzkliki in transparenti. Slišati je bilo že znana gesla "Ne bomo plačali vaše krize", "Denar ljudem, ne pa bankam" in "Oblast ljudem, ne pa strankam". Tokrat so bile na transparentih tudi slike premierke in novega predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča. Slednjemu so sporočili: "Gotof gotof si".

  • Slika 164201
  • Slika 164202
  • Slika 164203
  • Slika 164204
  • Slika 164207
  • Slika 164209
  • Slika 164211
  • Slika 164212

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.