Darja Kocbek

, 10:30  |  Ekonomija

Meje med industrijami izginjajo

Ne pomaga klicati na pomoč politiko, ampak se mora vsakdo sam najprej pozanimati o posledicah

Microsoft, največji ponudnik programske opreme na svetu, bo v prihodnje proizvajal telefone. Nokia, ki je bila včasih vodilna družba na trgu z mobilnimi telefoni, se bo poslej osredotočila na omrežno infrastrukturo in storitve, mobilnih telefonov ne bo več proizvajala. Vodafone, eden največjih ponudnikov mobilne telefonije, se umika z ameriškega trga tudi zato, da bo imel na voljo več sredstev za hitre povezave. Ne gre zgolj za popolno prenovo koncernov, ampak se tudi cele industrije postavljajo na novo, piše die Zeit.

V zadnjih letih smo lahko opazovali, kako so se povezovali različni svetovi telefonije, interneta in televizije, danes hočejo potrošniki dobiti vse na enem mestu, to utemeljujejo v podjetjih in se temu prilagajajo. Vseeno je, ali prek interneta telefoniramo, prijateljem pošiljamo fotografije z dopusta, to so vse podatki.

V prihodnosti naj bi tudi hiše in avtomobili z nami komunicirali prek omrežja, telekomunikacijski koncerni nam bodo v prihodnje morda dobavljali energijo ali upravljali parkirišča. Navajeni smo že, da imamo vse informacije, ki jih želimo imeti, na voljo na vseh napravah. Elektronsko pošto pregledujejo na pametnem telefonu, športne dogodke spremljamo na tabličniku, ne čakamo več na televizijska poročila. Danes povsod nosimo s seboj računalnik v obliki pametnega telefona ali tabličnika. Kmalu naj bi ga lahko nosili kot uro na zapestju ali očala na nosu.

Meje med industrijami izginjajo, da so naprave in programska oprema med seboj usklajena, je za potrošnika prednost, ima pa to tudi velike pomanjkljivosti, saj koncernom hote ali nehote dajemo vse več podatkov o nas, zato nad nami pridobivajo moč. To pa terja premislek, kajti nobeno od velikih podjetij, ki razvijajo programe in proizvajajo naprave, ki jih imamo ves čas pri sebi, ni več vodeno iz Evrope. To bo vplivalo na naše gospodarstvo in naša delovna mesta v prihodnosti. Vpliva pa tudi na našo zasebnost, kakor je pokazalo nedavno razkritje prisluškovanja. Nič ne pomaga klicati na pomoč politiko, ampak se mora vsakdo sam najprej pozanimati o posledicah, preden kupi novo pametno napravo.

Guardian poroča, da nakup Nokie Microsoft rešuje zato, ker njegovi inženirji do sedaj niso mogli držati koraka s tehničnimi inovacijami Googla in Appla. Apple razvija tako telefone kot programe, ki jih ti telefoni uporabljajo, Google ima Android in Motorolo. Microsoft pa bo imel sedaj Nokio, za katero upa, da mu bo pomagala postati velik proizvajalec naprav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.