Martina Zubalič

, 11:10  |  Kultura

Vse najboljše, Kino Šiška!

Štiri svečke na torti centra urbane kulture

Kino Šiška ob odprtju leta 2009.

Kino Šiška ob odprtju leta 2009.
© Denis Sarkić

Letos praznuje Kino Šiška četrto obletnico. Praznovanja za uspešno delovanje bodo trajala kar štiri dni. Začetek bo v sredo, 11. septembra, z razstavo Izhod skozi luknjo čudes in grafitarski jam session. V četrtek, 12. septembra, si bo mogoče premierno ogledati dokumentarni film Projekt Rak: Ulayev dnevnik od novembra do novembra Damjana Kozoleta. V petek, 13. septembra, bo sledil intermedijski performans Časovni diagrami Marka Batiste in Boštjana Čadeža, nakar bodo na oder stopile domače punk legende Via Ofenziva in Niet. Zadnji dan praznovajanja, sobota 14. septembra, se bo že dopoldne začel z mini stripovskim festivalom Stripolis, prireditev se bo nadaljevala s slovensko premiero dokumentarca o Damirju Avdiću Pravi človek za kapitalizem. Zvečer bo pa kar Avdić sam publiki predstavil svoj novi album »Human Reich«.

Nova sezona Kina Šiške ne bo dolgočasna, dogodkov bo še in še. Berlinska skupina Me and My Drummer bo 6. septembra uvedla drugo leto glasbenega cikla Indekš. Nastopile bodo še pevke Kate Boy, Emika in Nataša Muševič alias DOT. Drugi del letošnjega CoFestivala, ki se bo začel 21. septembra z dokumentarnim filmom Pina Wima Wendersa, bo začetek dogodkov plesnega področja. Ogledali si boste lahko tudi predstavitev koreografa in plesalca Jurija Konjarja V iskanju mirovanja. Narodno gledališče iz Novega Sada se bo predstavilo s 6-urno gledališko predstavo Utva v režiji Tomija Janežiča. 26. Septembra bo imela razstavo fotografinja in grafična oblikovalka Biba Košmerl.

Oktobra bo spet živahno. 1. oktobra bodo odprli razstavo neodvisnih stripovskih ustvarjalcev iz petih držav, ki nosi naslov Comixconnection. Vasko Atanasovski bo 3. oktobra predstavil svoj novi album, 5. oktobra bosta nastopila Blixa Bargeld in Teho Teardo, 7. oktobra pa bo norveški pianist Bugge Wesseltoft zaigral Novi jazz. V literarno-glasbenem prepletu bosta 20. oktobra nastopila avtorica kratkih zgodb V imenu očeta Dijana Matković in glasbenik Igor Matković. Konec oktobra si bo v Kinu šiška mogoče ogledati IV edicijo bienala slovenske neodvisne ilustracije in poslušati skupino The Necks z novim albumom Open.

Kino Šiška bo osrečil tudi ljubitelje metala s koncertom skupine Children of Bodom, ki bo 19. novembra, eksplozivni brass-hip hop ansambel Youngblood Brass Band pa se bo predstavil 23. novembra. Prisluhnili boste lahko Vladislavu Delayu & AGF in se udeležili multimedijskega dogodka Sonica: Random Logic z Otoka in slovenskih SND v koprodukciji Mote in samega Kina Šiška. 5. december je spet za ljubitelje metala, saj se bo odvijal koncert Satyricon.

Četrta sezona Kina Šiška je bila res pestra: doslej se je zvrstilo že 259 dogodkov in obiskovalcev je bilo kar 67.500. Sicer pa center urbane kulture lepo deluje že od začetka (september 2009). Od takrat se je tukaj zvrstilo približno tisoč dogodkov s skoraj 260.000 obiskovalci. V Kinu šiška za novo sezono napovedujejo premiero filma Pussy Riot: Pankovska molitev. Center urbane kulture pa bo tudi eno izmed prizorišč festivala Liffe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.