, 15:35  |  Družba

Stara zgodba o stari trti

Po neuspešnem vpisu Stare trte na Unescov seznam v Mariboru zahtevajo odgovore

Vpisovanje stare trte na Unescov seznam je Mariborčane do sedaj stalo že najmanj 59.000 EUR.

Vpisovanje stare trte na Unescov seznam je Mariborčane do sedaj stalo že najmanj 59.000 EUR.
© Vesna Male/maribor.si

Po neuspelih večkratnih poskusih, da bi Staro trto na Lentu uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine, na mariborski občini zahtevajo odgovor, ali je bilo vse narejeno, kot je bilo načrtovano. Podjetje Ostroga, ki je vodilo ta projekt, je moralo občini dostaviti poročilo o svojih aktivnosti, na podlagi katerega bodo sprejeli morebitne ukrepe. Podjetje Ostroga je konec leta 2010 z občino sklenilo skoraj 59.000 evrov vredno pogodbo, da pripravi vse potrebno za dosego vpisa Stare trte na Unescov seznam. Med drugim je večkrat oddalo prijavo slovenskemu Uradu za Unesco, a je bila ta vedno znova zavrnjena.

Vsakič je bila sporna kategorija, v katero so želeli trto uvrstiti. Zadnji takšen poskus je bil izveden lani. Po izvolitvi novega mariborskega župana Andreja Fištravca v se je začelo razčiščevanje tudi pri tem projektu. Na občini so pred dnevi za časnik Delo napovedali, da bodo zadevo natančno pregledali. Če bodo ugotovili kršitve pogodbe, bodo od Ostroge zahtevali vrnitev denarja. Od Ostroge zdaj želijo podrobno poročilo o opravljenem delu, ki so ga prejeli ta teden. "O tem, kako naprej, bomo lahko govorili po natančnem, sistematičnem pregledu poročila," so povedali na občini.

Ob tem so potrdili, da v pogodbi, ki jo je Ostroga podpisala z občino, ni izrecno zahtevano, da mora Stara trta priti na Unescov seznam. Med nalogami, ki jih je morala Ostroga opraviti, so priprava elaborata, pomoč Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri izdelavi strokovne osnove za uvrstitev trte na seznam, vzpostavitev skupnega mednarodnega upravljavskega in informacijskega sistema, zbiranje gradiva in mednarodni stiki. V Ostrogi na telefonske klice ne odgovarjajo. Nekdanja sodelavka Senka Drev je povedala, da so v poročilu, ki so ga posredovali občini, vse svoje aktivnosti podrobno pojasnili. Drugega pa ne želijo komentirati.

Stara trta velja za najstarejšo žlahtno vinsko trto na svetu in je bila leta 1971 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Takrat so ocenili, da je stara med 350 in 400 let, torej ji zdaj pripisujejo nekaj manj kot 450 let. Iz grozdja sorte žametna črnina ali modra kavčina vsako leto pridelajo okoli 25 litrov vina, ki ga mariborska občina uporablja za protokolarne namene. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.