|  Svet

Bodo Berlusconija izključili iz senata?

Komisija italijanskega parlamenta, pristojna za vprašanja imunitete, bo danes začela razpravo o morebitni izključitvi bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija iz senata. Odločitev o tem, ali bo Berlusconi izgubil poslansko imuniteto, naj bi padla konec septembra, nato pa bo sledilo še glasovanje na plenarnem zasedanju senata.

Komisija mora ugotoviti, ali v primeru Berlusconija velja lani sprejeti protikorupcijski zakon. Ta zakon, ki je bil tudi z glasovi Berlusconijevega Ljudstva svobode sprejet pod prejšnjo vlado Maria Montija, namreč določa, da vsi pravnomočno obsojeni na več kot dve leti zapora ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na parlamentarnih volitvah.

To bi za enega najpomembnejših in verjetno najvidnejšega italijanskega politika ter medijskega mogotca, ki je bil pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, pomenilo izgubo senatnega sedeža in tudi izključitev iz prihodnjih volilnih tekem. Berlusconijevi podporniki sicer trdijo, da zakon ne more veljati za kazniva dejanja, storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

Oktobra lani je bil 76-letni Berlusconi obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne utaje v primeru Mediaset. Vrhovno sodišče je sodbo potrdilo 1. avgusta letos, kazen pa je bila Berlusconiju na podlagi določil o delni amnestiji za takšne primere in zaradi njegove starosti avtomatično zmanjšana na 12 mesecev hišnega pripora ali javnih del.

Berlusconijeva stranka grozi, da bo v primeru, da bodo njenemu voditelju politično udejstvovanje s svojimi glasovi preprečili tudi poslanci Demokratske stranke premiera Enrica Lette, zapustila koalicijo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.