Aleksandra Bikić

, 12:25  |  Kultura

Manu Chao bo na oder povabil vstajnike

Manu Chao

Manu Chao
© Matjaž Tančič

Ljubljano bo danes ob 20. uri predramil špansko-francoski glasbenik Manu Chao. Ker je zaradi (pre)velikega povpraševanja koncertna dvorana v Cvetličarni premajhna, slabo pa kaže tudi z vremenom, bo Manu Chao svoje oboževalce z multikulturnim družbenokritičnim rockom zabaval na Gospodarskem razstavišču *.

Cena vstopnic ostaja ista, kot je bila pred desetimi leti, 25 evrov. Ves dobiček od prodaje kart in koncertnih spominkov v Sloveniji, pa bo darovan dobrodelnemu projektu Botrstvo. Organizacija, ki se bojuje proti socialni izključenosti otrok zaradi revščine, je glasbeniku blizu, ker se mu zdijo krivice, ki se dogajajo otrokom, nedopustne. Med obiski držav se je srečal z najrazličnejšimi oblikami zlorab otrok, v spomin pa se mu je najbolj vtisnil pogovor z brazilskimi otroškimi prostitutkami.

Svetovno znani pevec, ki pravi, da ga je politični aktivizem spremljal od malih nog, bo na koncertu gostil tudi slovenske vstajnike. Že pred nekaj leti je dejal, da se z mikrofonom v roki čuti dolžnega dajati glas neslišnim ljudem. Tokrat bo ojačal glas anarhistov in feministk. Svoje ideje bo predstavila Anarhistična pobuda Ljubljane, ki se – tako kot Chao – zavzema za samoorganizacijo, svobodo govora in solidarnost. V boju proti represiji in asimilaciji zavzemajo antikapitalistično držo.

O boju proti represiji Manu Chao poje že več kot trideset let, a skladbe kot je Raining in Paradize kažejo na trend, da se seznam krivic po svetu iz leta v leto le daljša. Že samo slovenskih represivnih akcij je dovolj za samostojno pesem, zajeti svetovne razmere pa se zdi kot projekt, ki mu nikoli ni konca. A Chaojevo vztrajno prepevanje sporoča, da je nenehno opozarjanje zmeraj boljša izbira od večne tišine.

jSRaSfq8Oiw

Na koncertu bodo govorile tudi Vstajniške socialne delavke, ki so na ljudskih vstajah opozarjale na neenakost med spoloma. »Suženjstvo, molk in zatiranje – NE!« pravijo vstajnice, ki se zavzemajo za pravico do stanovanja, izobrazbe in varnosti žensk.

Socialni položaj žensk v moškocentrični družbi pa opisuje tudi Chao v skladbi la Llorona, ki izhaja iz mehiške folklore. Na družbeni rob potisnjena mati samohranilka je v pesmi prisiljena izbirati ekstremna sredstva, celo detomor. Pripoved o dolgovih, šoloobveznih otrokih in razpadajoči hiši pa bi se lahko dogajala povsod, tudi v Sloveniji.

ko4CEikkleg

Svetovno znani pevec svoj multilingualni repertoar polni z izkušnjami, ki jih dobiva med potovanjem po svetu. Najbolj ga boli težnja k asimilaciji drugačnih, ker se s tem izgublja pisanost sveta. Ravno zato nasprotuje globalizacijskim gibanjem in se zavzema za demokracijo. Družbenokritični koncert, ki se bo zgodil jutri, vsekakor obeta zanimivo mešanico uporništva, eksplozivnosti in dobre glasbe.

* OBVESTILO ORGANIZATORJA: Zaradi slabe vremenske napovedi bo organizator koncerta Manu Chao s prireditvenega prostora pred Cvetličarno koncert preselil v veliko dvorano A (kupola) ljubljanskega Gospodarskega razstavišča - vstop z Vilharjeve ceste. Tako se bodo lahko obiskovalci izdatno naplesali na suhem tudi v primeru padavin. V okolici dvorane je veliko parkirnih mest, v neposredni bližini sta tudi glavni železniška in avtobusna postaja ter osrednja postaja mestnega potniškega prometa na Bavarskem dvoru. Koncert se bo odvijal po napovedanem urniku: vstop na prizorišče bo mogoč od 19.00, program se začne ob 20.00 in traja do 1.00. Prevzem nagradnih vstopnic in akreditacij bo med 19.00 in 21.30 na označeni vstopni točki (najverjetneje na zadnjem vhodu pri Festivalni dvorani). Zaradi selitve na manjše prizorišče, je manjši tudi kontingent vstopnic v prodaji: na voljo je le še zadnjih 200 vstopnic. Zaradi spremembe menjava že kupljenih vstopnic ni potrebna.

0EJaPJW8ygU

mzgjiPBCsss

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.