Tea Wutte

, 17:00  |  Družba

Ali slepi lahko nosijo orožje?

V ameriški zvezni državi Iowa se ukvarjajo z nenavadnim ustavnopravnim vprašanjem

Dodaten problem povzroča tudi definicija slepote, saj zakon v Iowi pozna popolno slepoto, funkcionalno slepoto in poškodbo vida.

Dodaten problem povzroča tudi definicija slepote, saj zakon v Iowi pozna popolno slepoto, funkcionalno slepoto in poškodbo vida.
© Arhiv Mladine

V ameriški državi Iowa  se soočajo z nenavadnim problemom: ali naj slepim omogočijo tudi javno nošenje orožja ali ne. Vprašanje se nekaterim sicer zdi absurdno in v številnih državah sveta nikoli ne bi ugledalo lučI sveta, toda glede na posebnosti ameriške ureditve v zvezi z orožjem je to vprašanje v ZDA odprlo vrsto pravnih in moralnih dilem. Zakonodajalci in izvršna oblast v Iowi zato pravkar razpravljajo o posledicah javnega nošenja orožja, ki ga imajo slepi in slabovidni.

Zakonitost omenjene zahteve je sicer neizpodbitna: zakon o orožju iz leta 1968, ki je v veljavi v državi, policistom prepoveduje razlikovanje in diskriminacijo državljanov glede na njihove fizične zmožnosti. Kot pojasnjuje Jane Hudson, izvršna direktorica organizacije Pravice za invalide za Des Moines Register, bi onemogočanje slepim, da si pridobijo orožje ali da ga javno nosijo, predstavljalo kršitev zakona o invalidih. Vendar pa mnogi, na primer Patrick Clancy, direktor Braillove šole v Iowi ter poročnica Jana Abens, tiskovna predstavnica policije v Iowi, menita, da se takšna ureditev »zdi nekoliko nenavadna«.

»Čeprav lahko slepi ljudje v popolnosti sodelujejo v skoraj vseh dejavnostih vsakdanjega življenja, obstajajo zadeve, kot je na primer upravljanje z orožjem, ki bi lahko bile izjema,« ocenjuje Patrick Clancy. Vendar pa je težava tudi v tem, da je v ZDA pravica do nošenja orožja ustavna kategorija, za razliko od pravice do vožnje motornih vozil, ki jo lahko urejajo posamezne države. Preprečevanje slepim, da si kupujejo in javno nosijo orožje, v tem primeru ne bi bila samo kršitev zakona o invalidih, pač pa tudi kršenje same ameriške ustave. Po drugi strani pa vprašanje, ali lahko tudi slepi nosijo orožje, ni opredeljeno v ustavi.

Dodaten problem povzroča tudi definicija slepote, saj zakon v Iowi pozna popolno slepoto, funkcionalno slepoto in poškodbo vida. Policisti pa niso usposobljeni za to, da bi ločevali med različnimi vrstami slepote. »Nisem strokovnjak za vid, vse od točke, ko bi problemi z vidom lahko imeli resne posledice na uporabo strelnega orožja. Če pred sabo ne vidite nič drugega kot nejasno podobo, potem je moje mnenje, da ne bi smeli streljati,«ocenjuje šerif John LeClere. Njegov kolega v okrožju Cedar, šerif Wethington, ima sam hčerko, ki bo z 21 leti zahtevala dovoljenje za nošenje orožja čeprav je slepa. Njen oče jo pravkar poučuje o nošenju in uporabi orožja in hkrati trdi, da bi bilo bolje, če bi policisti več svojega časa posvetili orožju, ki ga imajo v rokah kriminalci in manj tistemu, ki ga imajo v rokah slabovidni.

Ob tem je ureditev v ameriških državah precej različna. V Nebraski in Južni Karolini mora tisti, ki želi javno nositi orožje, »dokazati, da vidi« s tem, da pokaže veljavno vozniško dovoljenje ali zdravniško potrdilo, v državah Missouri in Minnesota pa mora opraviti test streljanja s pravimi naboji in pri tem zadeti tarčo. Zato pa v Wisconsinu ni nikakršnih omejitev pri nabavi in nošenju orožja, podobno pa je tudi v ostalih zveznih državah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.