Darja Kocbek

, 08:40  |  Svet

Pet let po bankrotu Lehman Brothers

»Še zmeraj živimo v senci Lehmana,« je nekdanji guverner Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet povedal v pogovoru za Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung pred peto obletnico bankrota ameriške velebanke Lehman Brothers. Pravi tudi, da je bila prva ocena Američanov, da bankrot te banke ne bo imel težjih posledic, napačna. Kljub temu pa po Trichetovi oceni ni bila napaka, da so Lehman Brothers pustili propasti, saj problema ni mogoče rešiti z neskončnimi poskusi reševanja.

Jörg Asmussen, član sveta guvernerjev ECB v sedanji sestavi, pozdravlja vpliv bankrota banke Lehman na bančno regulativo. »Če bi banko Lehman rešili, regulativa za banke danes gotovo ne bi bila bolj ostra, kot je bila leta 2008,« pravi. Iz tega vidika je primer Lehman imel tudi nekaj dobrega. Asmussen pa dvomi, da je tisto, kar je bilo sprejeto, dovolj, da bi lahko preprečili ponovitev takšne katastrofe.

Ameriške banke pa spet mastno služijo. V drugem letošnjem četrtletju so dosegle rekordne dobičke v višini 42,2 milijarde dolarjev. Ta znesek je za 23 odstotkov višji kot lani v enakem obdobju.

Wall Street Journal pred peto obletnico bankrota Lehman Brothers ugotavlja, da se podjetja in investitorji spet na veliko zadolžujejo. Koncern Verizon namerava izdati obveznico, s katero namerava zbrati 25 milijard dolarjev, kar je del zneska, ki ga potrebuje za prevzem 45-odstotnega deleža Vodafona. S tlo novo zadolžitvijo je Verizon prehitel celo Apple, ki se je aprila zadolžil za 17 milijard dolarjev. Družba Sprint je v sredo izdala obveznico v višini 6,5 milijarde dolarjev, kar je največja izdaja za firmo, ki nima bonitetne ocene za investicije.

Novinar Markus Gaertner na svojem blogu piše, da ta val zadolževanja z obveznicami prihaja v času negotovosti in počasne rasti, ki slabita perspektive za investiranje. Centralna banka Federal Reserve je napihnila tečaje za vrednostne papirje, cene nepremičnin in surovin, s tem je privedla podjetja do tveganja, ki je ob slabih perspektivah in geopolitičnih napetostih (Sirija) še večje, kot je bilo pred bankrotom velebanke Lehman Brothers. In naj tokrat nihče ne reče, da padca ni bilo mogoče predvideti, zaključuje Gaertner.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.