Igor Mekina

, 09:00  |  Svet

Kako je padel tretji nebotičnik?

Medijska kampanja »ReThink911« z velikimi reklamnimi panoji v številnih ameriških mestih izpodbija uradno verzijo dogodkov enajstega septembra

Aktivisti ReThink911

Aktivisti ReThink911
© rethink911.org/

Enajsti september ni samo dan, na katerega se Američani spominjajo tragičnih terorističnih napadov v ZDA, pač pa je vse pogosteje tudi trenutek, ko se javno postavljajo vprašanja ki načenjajo družbeno sprejete in uveljavljene resnice o ozadju terorističnih napadov v ZDA. In letos se te manifestacije v New Yorku selijo celo v njegovo samo središče – na znameniti Times Square. Aktivisti kampanje ReThink911 (»Premisli enajsti september«) so postavili veliko reklamo, ki mimoidoče opozarja, da »ignoriranje dejstev ni več opcija«.

Prav danes se bo ob tem na križišču 47. ulice in 7. avenije odvijal poseben program, v katerem bodo aktivisti in znani Američani postavljali pod vprašaj »uradno« različico zrušenja dvojčkov ter padec tretjega nebotičnika, ki se je zrušil v ne povsem pojasnjenih okoliščinah. O tem poroča celo New York Times.

Prav na te »luknje« v uradni preiskavi omenjenih dogodkov opozarjajo tudi aktivisti ReThink911, ki bodo mimoidoče spraševali, ali vedo, kako je padel tretji nebotičnik ter jim prikazali dejstva, ki jih »etablirani mediji« ignorirajo. Ob tej priložnosti bodo spregovorili tudi nekdanja kongresnica Cynthia McKinney ter drugi gostje - William Pepper, Bob McIlvaine, Frank Morales in Richard Gage. ReThink911 si prizadeva za ponovno uradno preiskavo dogodkov enajstega septembra, to pobudo je doslej podpisalo 6997 posameznikov. Organizacijo podpira 40 organizacij, združenih v koalicijo, plakati ReThink11 pa so že postavljeni v 12 ameriških mestih. Leta 2008 je namreč po dolgih preiskavah Nacionalni institut za standarde in tehnologijo (NIST) izdal dolgo pričakovano poročilo o razlogih za padec WTC zgradbe številka 7. Poročilo je trdilo, da se je nebotičnik zrušil zaradi ognja. Prav tej ugotovitvi pa nasprotuje organizacija »Arhitektov in inžinerjev za resnico o 9/11« skupaj gre za okoli 2000 članov, ki trdijo, da se zgradba 7 WTC zagotovo ni mogla zrušiti zaradi ognja, pač pa zgolj zaradi »nadzorovanega uničenja«, sledovi katerega naj bi bili na posnetkih vidni tudi ob padcu obeh stolpov WTC.

Po najnovejših raziskavah javnega mnenja agencije YouGov sicer 38 odstotkov Američanov dvomi v izsledke uradne priskave, okoli 10 odstotkov pa jim sploh ne verjame, kar je več kot 40 odstotkov tistih, ki so z rezultati preiskave povsem zadovoljni. V zvezi z zgradbo 7 (ki jo sploh ni zadelo nobeno letalo, vendar je kljub temu »padla«) je dvomov še več – okoli 46 odstotkov Američanov je prepričanih, da so jo zrušili načrtovano in samo 28 odstotkov jih je prepričanih, da jo je res zrušil ogenj. Od vseh anketiranih jih največ, okoli 48 odstotkov, zahteva novo preiskavo, čemur nasprotuje 22 odstotkov vprašanih, ob ostalih vzdržanih. Kar pomeni, da trenutno že večina Američanov bolj verjame teorijam o »zaroti« in »konspiraciji« ki naj bi se skrivala za napadi enajstega septembra in da so tisti, ki še vedno zagovarjajo »uradno« resnico že – v manjšini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.