Darja Kocbek

, 09:50  |  Ekonomija

Američani spet investirajo v Evropi

Menedžer hedge sklada Greenlight Capital David Einhorn je eden najbolj znanih investitorjev v ZDA. Vrednost njegovega osebnega premoženja je ocenjena na več kot 1 milijardo dolarjev. Večino denarja je zaslužil v času finančne krize, ko je uspešno stavil na bankrot velebanke Lehman Brothers. Zaradi tega mnogi investitorji pozorno spremljajo, kaj govori in piše. Pred kratkim se je odločil vnovič investirati v grški banki Alpha Bank AE in Piraeus Bank.

Obe sta z dolžniško krizo izgubili denar, ker sta imeli v portfelju obveznice, s katerimi se zadolžuje grška država, a sedaj sta svoj kapital spet okrepili, tudi grški varčervalci prinašajo nazaj svoje prihranke, zmanjšuje se tudi število kreditov, za katere ne moreta pričakovati poplačila.

Zacharias Zacharakis v Die Zeit piše, da to odražaklasično taktiko menedžerjev hedge skladov, ki je, da je treba investirati takrat, ko se negativni razvoj spet obrača v pozitivnega. Na tej točki je stopnja rasti donosa najvišja, zato so dobički največji. A Einhorn ni edini Američan, ki spet investira v Južni Evropi. Eddie Perkin, glavni strateg za inverstiranje v Goldman Sachs Asset Management v Londonu pravi, da večina velikih brokerjev spet priporoča evropske delnice. Po podatkih raziskave velebanke Goldman Sachs so predvsem ameriški pokojninski skladi in velika podjetja v prvi polovici letošnjega leta v evropske vrednostne papirje investirali 65 milijard dolarjev, kar je največ po letu 2008.

Investitorji se vračajo v Evropo, ker so vrednosti podjetij zelo atraktivne in podatki kažejo, da so se gospodarske razmere začele izboljševati, pojasnjuje Perkin. Goldman Sachs je pred kratkim spet kupil delnice v Španiji in Italiji, in sicer predvsem v panogah, ki imajo neposredno korist od izboljšanja konjunkture; avtomobilska industrija, banke, dobrine za široko potrošnjo, telekomunikacije, infrastruktura.

Evropa bo po sedanjih ocenah imela prihodnje leto le 1-odstotno gospodarsko rast, a že izhod iz recesije in obrat k rasti zelo močno vpliva na zaupanje investitorjev. Thomas Heidorn, profesor za investicijsko bančništvo na Frankfurt School of Finance & Management, je manj optimističen, saj za zdaj ne vidi nikakršnega trajnejšega obrata. Dejstvo pa je, da investitorji iz ZDA spreminjajo svoje portfelje, predvsem umikajo denar iz Azije in ga nalagajo v Evropi. To je »razpršitev tveganja«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.