, 10:40  |  Politika

Pavle Čelik za Dnevnik: Med protestniki so bili provokatorji

Pavle Čelik

Pavle Čelik
© Matej Leskovšek

Sedem protestnikov, ki jih je policija prijela na tretji Mariborski vstaji 3. decembra lani, so na Okrajnem sodišču v Mariboru obsodili na sedem mesecev zapora, čeprav naj bi nasilje na tem protestu začela policija. Na provokatorje med protestniki je med valom protestov opozarjal tudi nekdanji načelnik policije Pavle Čelik.

Kot je po konec novembra lani povedal za Dnevnik, je trdno prepričan, da se na zadnjih protestih »pojavljajo namerni kolovodje, ki jih (protestnike) peljejo v določeno smer, da potem oblast govori, češ da so protesti nasilni«. Čelik je takrat opozoril, da je bilo v Mariboru 99,9 odstotka demonstrantov mirnih. »Preostalo je bila peščica provokatorjev, ki jih med demonstante pošlje ena ali druga stran, da bi se demonstracije izkoristile v politične namene.« Od tu naprej je odgovornost policije, ki bi morala izločiti te te provokatorje, a lahko policisti dobijo drugačna navodila, da kolovodij ne smejo izločiti. »Domnevam, da je bilo tudi v mariborskem primeru tako,« je takrat dodal Čelik.

Kljub nezadostnim dokazom se je sodišče odločilo, da protestnike kaznuje, čeprav jim niso mogli dokazati krivde. Protesti proti sodbi, ki očitno ni v bila izrečena v imenu ljudstva, se bodo v Ljubljani pred parlamentom nadaljevali danes ob 17. uri.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.