Igor Mekina

, 13:50  |  Svet

"Plinski napad je provokacija upornikov"

Ugrabljena Domenico Quirico in Pierre Piccinin sta slišala pogovor med uporniki, v katerem je bil napad v Ghouti opisan kot namerna provokacija upornikov

Dva ugrabljena evropska državljana, ki sta bila izpuščena iz rok ugrabiteljev v Siriji sta v svojih prvih pogovorih z novinarji potrdila, da je bil kemični napad, zaradi katerega ZDA pripravljajo na napad na Sirijo, »prevara upornikov«. To sta potrdila v vrsti pogovorov takoj po izpustitvi na italijanskem letališču Ciampino. Gre za belgijskega učitelja Pierra Piccinina in italijanskega novinarja Domenica Quirica. Oba sta v času, ko sta bila ugrabljena slišala pogovor upornikov preko Skypa, ki je potekal v angleškem jeziku med njunimi ugrabitelji ter uporniki, med katerimi je bil eden od njih tudi general Svobodne sirske vojske.

»Moja moralna dolžnost je, da to povem. Vlada Bašarja Asada ni uporabila sarina ali drugega plina v predmestjih Damaska,« je Piccinin povedal med intervjujem za belgijsko radijsko postajo RTL. Tudi Domenico Quirico, novinar italijanske La Stampe se strinja s trditvijo svojega sojetnika Peccinija. »Zelo sem presenečen, da ZDA sploh razmišljajo o intervenciji, glede na to, kako zelo je sirska revolucija povezana z mednarodnim džihadom, z drugimi besedami – z Al Kaido,« je dejal Quirico za italijanski časnik Quotidiano Nazionale. Po njegovi oceni si uporniške skupine v Siriji prizadevajo vzpostaviti »kalifat, ki bi se razprostiral čez celoten Bližnji vzhod in Severno Afriko«. Pierre Piccinin je ob tem povedal, da sta bila v času štirimesečne ugrabitve oba ugrabljena popolnoma odrezana od zunanjega sveta in da sploh nista vedela, kaj se dogaja. Zato tudi nista vedela, da naj bi bil v Damasku uporabljen strupeni plin. Toda v pogovoru med uporniki in generalom Svobodne sirske armade sta slišala, da je šlo za »strateško potezo« upornikov, s katero so želeli Washington vplesti v intervencijo. »V tem pogovoru je bilo rečeno, da je bil plinski napad na obrobju Damaska sprožen s strani upornikov zato, da bi izzval vojaški napad zahoda,« je Quirico povedal za italijansko La Stampo. V tistem trenutku, ko sta slišala pogovor oba ugrabljena sicer še nista vedela, ali se te besede ujemajo z dejstvi. To sta ugotovila šele po izpustitvi. Pierre Piccini je tudi zato prepričan, da bi bilo »za zahod noro in samomorilsko, če bi podprli te ljudi« ter da ga te njegove lastne besede »bolijo, ker sem bil sam ognjevit podpornik Svobodne sirske armade in njenega pravičnega boja za svobodo po letu 2012«. Oba sta bila v času svoje ugrabitve »dnevno tepena« in mučena, ugrabitelji pa so dvakrat tudi zaigrali njuno likvidacijo z revolverjem. Ugrabljena sta bila v začetku aprila, ko ju je odpeljala skupina Svobodne sirske armade na tovornjakih in jih nato predala brigadi Abu Ammar, v kateri je »več banditov kot islamistov«. »Zelo veliko so nas selili naokoli … Ni nas zmeraj nadzorovala ista skupina, to so bile zelo nasilne skupine, zelo protizahodne in nekatere protikrščanske,« je dejal izpuščeni Piccinin. Oba sta poskusila dvakrat zbežati, vendar so ju ugrabitelji zmeraj prestregli in pretepli. Izpuščena sta bila šele po intenzivnih pogajanjih italijanske vlade in upornikov. V Siriji je sicer izginilo še 13 drugih novinarjev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.