, 11:30  |  Politika

Virant (pre)večkrat odloča brez vednosti organov stranke?

Pličanič: Večino članstva skrbi stanje v stranki, možnost je kongres

Virant po Pličaničevem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL. Kot je dejal, morajo v stranki analizirati, zakaj je stanje takšno, kot je.

Virant po Pličaničevem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL. Kot je dejal, morajo v stranki analizirati, zakaj je stanje takšno, kot je.
© Borut Peterlin

V DL se širi nezadovoljstvo z načinom vodenja. Večina članstva je res zaskrbljena nad stanjem v stranki, je pred sejo vlade priznal minister za pravosodje iz vrst DL Senko Pličanič. Po njegovih besedah je čas za razmislek, zanesljiva možnost je programski in volilni kongres. Ni pa Pličanič ne potrdil ne zanikal možnosti, da DL prevzame sam. V DL se v zadnjih dneh širijo kritike tudi na račun predsednika Gregorja Viranta. Nazadnje je nezadovoljstvo izrazil murskosoboški župan iz vrst DL in član sveta DL, ki se je odločil odstopiti z mesta predsednika odbora DL za regionalni razvoj, Anton Štihec.

Kot je dejal Štihec, se Virant najprej sam odloči, na stranko pa pridejo odločitve "post festum" oz. pride na stranko le po potrditev. Pličanič ob tem nima občutka, pravi, da bi Virant večkrat odločal brez vednosti organov stranke. "Predsednik je pač predsednik stranke, prav je, da sprejema odločitve. Ključne pa vedno preveri na organih stranke," je dejal. Ker je DL zlasti od vstopa v sedanjo koalicijo zapustilo kar nekaj vidnih akterjev in sodelavcev, se tudi Pličanič strinja, da je čas za to, da temeljito razmislijo, analizirajo in se odločijo, kako naprej. Osebno je, kot pravi, optimist. Prepričan je, da bodo našli razloge za sedanje stanje v stranki, potegnili prave poteze in šli odločno naprej.

Ena od zanesljivih možnosti je po njegovih besedah kongres, čeprav se še ne izreka, kdaj bi lahko bil. Na vprašanje, ali bi bil pripravljen stranko prevzeti sam, pa je odgovoril: "Bomo videli, kaj se bomo dogovorili". Sicer pa Virant po njegovem mnenju ni odgovoren za nizko javnomnenjsko podporo DL. Kot je dejal, morajo v stranki analizirati, zakaj je stanje takšno, kot je. Tako je pričakovati, da bo razprava o tem že na petkovi seji sveta, čeprav ne pričakuje, da bi bilo na seji "zelo vroče". Poglavitna tema bo razprava o projektu reorganizacije občin. Prav komunikacijo v tem primeru Virantu očita Štihec. Pred dnevi je sicer odstopil tudi regijski koordinator v DL Branko Babič. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.