, 12:15  |  Svet

Ruski načrt za Sirijo v štirih korakih

Opozicijska Sirska nacionalna koalicija je rusko pobudo znova označila kot "političen manever za kupovanje časa"

Ruski časnik Komersant je objavil podrobnosti načrta za vzpostavitev mednarodnega nadzora nad kemičnim orožjem sirskega režima, o katerem bosta danes v Ženevi govorila ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in John Kerry. Načrt predvideva štiri korake. Sirska opozicija in uporniška vojska sta medtem znova zavrnili ruski predlog. Komersant, ki je navedel ruske diplomatske vire, je poročal, da je kot prvi korak predvideno, da postane Sirija članica Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Nato bi morala Sirija povedati, kje ima to orožje in kdo ga je proizvedel. Nato bi dovolila inšpektorjem omenjene organizacije pregled arzenalov orožja. Končni in zadnji korak bi bila skupna odločitev z inšpektorji o načinu uničenja tega orožja. Po poročanju časnika je odločitev o tem, kdo bo uničil kemično orožje, treba šele sprejeti, da pa ni izključeno, da bi to lahko storile skupaj ZDA in Rusija. Rusija naj bi sicer ZDA z načrtom seznanila že v torek.

Zunanji minister Lavrov je pred odhodom v Ženevo, kjer se bo danes o tem načrtu pogovarjal z ameriškim kolegom Kerryjem, v Astani dejal, da bodo v njunih pogovorih sodelovali tudi ameriški in ruski strokovnjaki za kemično orožje. Dodal je, da Moskva pričakuje, da z vzpostavitvijo mednarodnega nadzora nad sirskim kemičnem orožjem sila proti Siriji ne bo uporabljena. Omenil je še možnost, da bi se jima v Ženevi na pogovorih o možnostih za sklic mednarodne konference o Siriji pridružil tudi odposlanec Arabske lige in ZN za Sirijo Lakhdar Brahimi. Komersant je še navedel, da je ameriška stran po sprejemu ruskega načrta zahtevala pogovore Kerryja in Lavrova.

Uporniška Svobodna sirska vojska je medtem danes znova zavrnila ruski predlog. V video sporočilu na YouTubeu je poveljnik vojske Selim Idris zahteval sojenje predstavnikom režima, ki so priznali, da imajo to orožje. Kot je izpostavil, "kategorično" zavračajo pobudo. Mednarodno skupnost je pozval, naj se ne zadovolji z odvzemom kemičnega orožja, "orodja zločina", ampak naj "na Mednarodnem kazenskem sodišču sodijo avtorju zločina, ki je jasno priznal, da ima to orodje in je pristal na to, da se ga znebi". Ob tem je pozval svoje borce k okrepitvi vojaških operacij po vsej državi, tuje države podpornice upornikov pa k povečanju dostave orožja.

Opozicijska Sirska nacionalna koalicija pa je rusko pobudo znova označila kot "političen manever za kupovanje časa" za režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Izpostavila je, da morajo odgovarjati tisti, ki so storili zločine nad sirskim ljudstvom in da morajo biti vsakršni ukrepi sprejeti v okviru 7. poglavja Ustanovne listine ZN, ki omogoča morebitne vojaške ukrepe. Opozorili so še, da če odgovor mednarodne skupnosti ne bo učinkovit, "bodo Iran, Severna Koreja in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah to razumeli kot zeleno luč za proizvodnjo in uporabo kemičnega orožja".

Sirski predsednik Bašar al Asad je v pogovoru za rusko državno televizijo Rossiya 24 danes dejal, da bo Sirija svoje kemično orožje pod mednarodni nadzor postavila zaradi Rusije in ne zaradi groženj ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije. "Sirija bo svoje kemično orožje postavila pod mednarodni nadzor zaradi Rusije. Grožnje ZDA niso vplivale na odločitev," je dejal al Asad. Sirski predsednik je še povedal, da Sirija načrtuje predajo relevantnih dokumentov Združenim narodom za podpis sporazuma o kemičnem orožju.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je medtem izrazil dvom glede sirskih napovedi. "Al Asadov režim je doslej prelomil vse obljube in v pridobljenem času zagrešil nove poboje," je v Carigradu dejal Erdogan, ob tem pa poudaril, da bo turška meja še naprej odprta za begunce iz Sirije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.