, 17:00  |  Družba

V imenu družine proti družinam

Na Hrvaškem dovolj podpisov za referendum proti istospolnim porokam

Na Hrvaškem naj bi se kmalu začela javna razprava o zakonu o registriranem partnerstvu, s katerim namerava vlada urediti materialne pravice istospolnih parov.

Na Hrvaškem naj bi se kmalu začela javna razprava o zakonu o registriranem partnerstvu, s katerim namerava vlada urediti materialne pravice istospolnih parov.
© novilist.hr

Ministrstvo za upravo je danes hrvaško vlado seznanilo, da je pobuda "V imenu družine" zbrala zadostno število podpisov za razpis referenduma o ustavnih spremembah, uperjenih proti istospolnim porokam. Pobudniki želijo v ustavo vnesti določilo, da je zakonska zveza samo skupnost ženske in moškega. Vlada bo poročilo ministrstva sedaj poslala v sabor, ki je od vlade julija zahteval preverjanje verodostojnosti podpisov.

Državljanska pobuda "V imenu družine" je sredi junija parlamentu izročila približno 750.000 podpisov. Takrat je okoli tisoč privržencev pobude, med katerimi je bilo videti večinoma starejše osebe, napotilo iz zagrebškega parka Zrinjevac preko Trga bana Josipa Jelačića proti hrvaškemu parlamentu. Med mirnim shodom so peli katoliške in domoljubne pesmi, nekateri pa so bili oblečeni v narodne noše. S seboj so nosili sezname s 749.316 podpisi državljanov za razpis referenduma z vprašanjem "Ali ste za to, da bi v ustavo Republike Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske?"

Ministrstvo za upravo je potem na podlagi preverjanja vzorcev ugotovilo, da je slabih 700.000 podpisov verodostojnih. Za uspešno pobudo za razpis referenduma je sicer na Hrvaškem potrebno zbrati približno 450.000 podpisov oziroma več kot deset odstotkov vseh volivcev. Levosredinska vlada referendumu nasprotuje, češ da posega v človekove pravice. Med drugim je napovedala, da bo zahtevala oceno ustavnosti referendumskega vprašanja. Pobuda namerava namreč državljanom na referendumu postaviti prej omenjeno vprašanje.

Pred kratkim so od predsednika države Iva Josipovića zahtevali, naj se zavzame za razpis referenduma v razumnem roku, ker se bojijo, da bo vladajoča koalicija izkoristila vse možnosti za zavlačevanje z razpisom referenduma, saj ni natančno določenih rokov za njegov razpis. Referendum podpirajo vodilne konservativne opozicijske stranke, kot je HDZ, kot tudi Cerkev. Na Hrvaškem naj bi se kmalu začela javna razprava o zakonu o registriranem partnerstvu, s katerim namerava vlada urediti materialne pravice istospolnih parov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.