Igor Mekina

, 09:15  |  Družba

Skrajni desničar umoril levičarja

Umora je obtožen pripadnik Zlate zore

Grški rreper Killah P je žrtev stranke, katere voditelji izražajo odkrito občudovanje Adolfa Hitlerja, po zadnjih anketah pa bi za Zlato zoro glasovalo več kot 12 odstotkov volivcev.

Grški rreper Killah P je žrtev stranke, katere voditelji izražajo odkrito občudovanje Adolfa Hitlerja, po zadnjih anketah pa bi za Zlato zoro glasovalo več kot 12 odstotkov volivcev.
© Arhiv Mladine

V zahodnem delu Aten so po pregonu po atenskih ulicah neonacisti obkolili in nato z nožem zabodli 34-letnega člana levičarske skupine Antarsia. Umora je osumljen član skrajno desne stranke Zlata zora, ki ga je policija že aretirala. Policija preiskuje tudi prostore stranke v Atenah. Pavlos Fyssas, znan tudi kot Killah P je bil star 34 let, bil je delavec v kovinski industriji in hip-hop pevec, njegove pesmi  pa so bile zelo popularne, predvsem v levičarskih in liberalno usmerjenih skupinah.

Zabodli naj bi ga pred kavarno v področju Keratsinija v Atenah. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v napadu nanj udeleženih okoli 25 neonacistov Zlate zore, skrajne neonacistične skupine v Grčiji. Kot je povedala ena od prič, se je vse zgodilo tako: »Okoli polnoči se je skupina 15-20 fašistov, oblečenih v črne, kratke majice, vojaške hlače in škornje razmestila na ulico P. Tsaldari. Med tem časom V tem času se je Killah P sprehajal po ulici z dekletom in še z enim parom, fašisti pa so ga opazili in pričeli kričati: 'Kaj pa delaš tukaj, saj veš da zate tu ni prostora.' Nato so fašisti preganjali oba para po ulici proti aveniji Gr. Lampraki, kjer je z druge strani prišla še ena skupina desetih fašistov in obkolila oba para. V tem trenutku se je iz nasprotne smeri v enosmerni ulici pripeljal avtomobil, voznik je ustavil in zabodel Killaha P enkrat v srce in drugič trebuh.«

Vse skupaj naj bi se zgodilo ob prisotnosti policistov na motornih kolesih, ki so šele po tem dogodku in potem, ko je večina neonacistov že zbežala, aretirali morilca – menda zato, ker je Killiah P kljub ranam še zmeraj s prstom kazal na svojega morilca. Morilec naj bi bil 45-letni član Zlate Zore. Prva pomoč je do kraja zločina potrebovala 35 minut in Killiah P. je bil ob prihodu v bolnišnico razglašen za mrtvega.

Zaradi dogodka so se pripadniki levičarskih skupin zbrali na mestu umora, demonstracije pa so napovedane tudi v Solunu, otoku Lezbosu, Patrasu, Larisi, Komotiniju in še nekaterih drugih grških mestih. V Grčiji, ki je že tradicionalno razdeljena na desne in leve politične stranke, je mogoče slišati vse več kritik zaradi ležernega obnašanja policije, v kateri je veliko pripadnikov ali simpatizerjev Zlate zore, saj policija v Grčiji zelo pogosto gleda skozi prste skrajnim desničarskim skupinam. Vendar se tudi vodilni grški mediji, ki so pogosto odvisni od pomoči države in velikih bank, ne upajo odkrito raziskovati ozadja delovanja Zlate zore.

Skrajno desna stranka Zlata zora je trenutno, glede na javnomnenjske raziskave tretja po moči v Grčiji in ima v parlamentu 18 poslancev. Stranko sumijo, da je organizirala že več napadov na tujce v Grčiji, čeprav vodstvo to zanika. Več njenih poslancev pa je bilo obtoženih nasilnega vedenja. Tiskovni predstavnik stranke Ilias Kasidirias je danes uboj levičarja označil za zločin in zanikal, da bi bila stranka kakor koli vpletena vanj.

Uboj levičarja je med prvimi obsodil Hannes Swoboda, predsednik socialistične o demokratične skupine v Evropskem parlamentu. »Zlata Zora je odkrito ksenofobična in njeno neonacistično sovraštvo gre celo tako daleč, da se ne ustavlja niti pred umorom političnih nasprotnikov. To je šokantno in nesprejemljivo v skladu z vsemi standardi in to še toliko bolj velja za neko evropsko državo,« je dejal Hannes Swoboda.

V Zlati Zori so medtem sporočili, da nimajo zveze z umorom in objavili slike napadov na njihove urade, ki so se zgodili v mestu Patras in na Kreti, kjer so njihove urade napadle skupine ljudi s kiji in zažigalnimi steklenicami. Stranka, katere voditelji izražajo odkrito občudovanje Adolfa Hitlerja, je sicer na zadnjih volitvah dosegla 7 odstotkov glasov, po zadnjih anketah pa bi za Zlato zoro glasovalo več kot 12 odstotkov volivcev.

Odvetnik Zlate zore Michalis Avranitis trdi, da naj bi se žrtev in morilec prepirala o nogometni tekmi. »Da, ta mož je bil res član Zlate zore. Toda Zlata zora ima milijon podpornikov. In če se v restavraciji dva idiota stepeta in je nekdo zaboden, ali potem ocenjujemo njuno ideologijo?« je Avranitis dejal v grškem parlamentu. Prijatelji Killaha P se s tem ne strinjajo, pač pa te dni še bolj kot prej poslušajo verze ubitega hip-hop pevca. V eni od svojih zadnjih pesmi sporoča: »Fašisti, nekaj je zagotovo – mi ne pozabljamo, mi ne odpuščamo (bolje, da začnete bežati).« Svet Evrope in človekoljubne organizacije v Evropi sicer že več let zaman zahtevajo prepoved Zlate zore.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.