, 11:50  |  Politika

Kdo v vladi se zavzema za posege v minimalno plačo?

Vlada po besedah več ministrov razmišlja tudi o posegih v minimalno plačo

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pravi, da se veliko razpravlja o vseh ukrepih, ne le o tem ukrepu...

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pravi, da se veliko razpravlja o vseh ukrepih, ne le o tem ukrepu...
© Borut Peterlin

Vladna ekipa, ki se je v sredo načeloma dogovorila glede proračuna za prihodnje leto, ne namerava uvesti kriznega davka in ne ukiniti letnega dodatka upokojencev. Se pa pogovarja tudi o posegih v minimalno plačo, je pred sejo vlade pojasnilo več ministrov. Minister za infrastrukturo Samo Omerzel računa, da bodo imeli proračun na mizi že danes.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak po sredinih usklajevanjih glede proračuna pravi, da se ohranja socialna država, vse temeljne pravice bodo še naprej izplačevali. Po njenih besedah je prav, da krizo najmanj občutijo ljudje. Manj pa je zadovoljna z razpravo o minimalni plači, ker meni, da so posegi v te plače na nivoju zaščite temeljnih pravic. A morajo glede tega po njenih besedah v vladi še razpravljati, je dejala v izjavi novinarjem pred današnjo sejo vlade. Ni pa pojasnila, kdo v vladi se zavzema za posege v minimalno plačo.

Da se vladna ekipa o tem pogovarja, je potrdil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je sicer zadovoljen, da je njegova stranka pri pogovorih o proračunu uspela zaščititi svoja programska stališča. Vlada se je namreč dogovorila, da ne bo posegala v letni dodatek, ki ga prejemajo upokojenci s pokojninami pod 622 evri, in ne nižala pokojnin. So se pa dogovorili za ukinitev dohodninske olajšave za seniorje. Sem sodijo vsi stari nad 65 let, ki prejemajo prejemke višje od 1400 evrov. O tem se bodo danes popoldne pogovarjali vodstvo DeSUS in predsednica zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. A s tem po Erjavčevih besedah ne bodo posegli po prejemkih socialno ogroženih.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa glede proračuna pravi, da je položaj v državi "takšen, kot je, na razpolago je toliko denarja, kot ga pač je, in temu primerno se moramo obnašati". Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o posegih v minimalno plačo, je odgovoril, da se veliko razpravlja o vseh ukrepih, ne le o tem ukrepu. To je še odprta tema, v fazi ideje, je dodal. Stališča glede posega v minimalno plačo pa se bo, kot pravi, za zdaj vzdržal. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.