Tea Wutte

, 17:00  |  Svet

Nov poklic: pilot brezpilotnega letala

Piloti brezpilotnih letal lahko ob začetku kariere v ZDA zaslužijo toliko, kot piloti civilnih letal šele po 15-20 letih kariere

Vse več ameriških univerz ponuja zanimiv, nov poklic: šolanje za upravitelja oziroma pilota brezpilotnega letala.  Letalska akademija v Embry-Riddlu je postala celo prva ameriška univerza, ki študentom omogoča podiplomski študij upravljanja brezpilotnih letal. Upravljanje takšnih letal postaja vse bolj priljubljeno in iskano, saj brezpilotna letala vse bolj pogosto uporabljajo ne samo v vojaški sferi, pač pa tudi na civilnem področju, recimo za nadzor pred požari, opazovanje tornadov in atmosferskih pojavov, preprečevanje divjega lova, nadzor prometa, pri policijskih opravilih, varovanju in podobno.

Kljub temu pa so brezpilotna letala še zmeraj najbolj pogosto v uporabi predvsem v vojaške namene, še zlasti v Afganistanu, Pakistanu in drugih državah, kjer ZDA vodijo svojo vojno proti terorizmu. Tako je prihodnjim študentom odprta tudi vojaška kariera. Študentje, ki končajo šestmesečni program šolanja v Embry-Riddlu, se na koncu šolanja lahko ponašajo z nazivom magistra in možnostjo zaposlitve na delovnih mestih, za katera lahko danes letno zaslužijo do 150.000 dolarjev letno. »Naše študente poskušamo pripraviti na to, da bi lahko delovali na najvišji zahtevnostni stopnji,« trdi Dan Maccharella, vodja oddelka za aeronavtiko na univerzi v Embry-Riddlu.

Podobne programe na dodiplomski ravni ponujajo tudi druge univerze. Po oceni Johna Baileya, pilota na univerzi Northwestern Michigan, lahko piloti brezpilotnih letal danes zaslužijo do 150.000 dolarjev letno, prav zato pa je za številne študente, ki se otepajo z visokimi študentskimi dolgovi, opredelitev za ta poklic zelo enostavna že zaradi zelo preproste matematike. »Ideja, da grem v Afganistan in da odplačam vse svoje dolgove, je zelo privlačna,« je dejal John Bailey za AP. Takšna kariera je še posebej privlačna zato, ker bi običajen pilot potreboval najmanj 15 do 20 let dela, da bi lahko zaslužil podobno vsoto denarja. John Bounds, ki je leta 2006 diplomiral na univerzi Embry-Riddle in danes služi kot inštruktor poletov, je dejal, da so plače v tem poklicu podobne plačam pilotov z najmanj 15 leti delovne dobe.

Po oceni Inštituta za brezpilotna letala naj bi brezpilotna letalska industrija v naslednjih petnajstih letih odprla 23.000 delovnih mest. Ameriški Kongres in zvezna letalska administracija morajo sicer še spremeniti nekatere zakone, da bi na ta način omogočili uspešno delovanje zasebnih podjetij in zasebnih brezpilotnih letal nad ozemljem ZDA.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.