Denis Vičič

, 19:00  |  Družba

Z guštom v Gorico

Deset let prireditve »Okusi na meji«, primera dobrega čezmejnega sodelovanja

Tudi ko ne gre za festival, je čezmejno sodelovanje od vstopa Slovenije v EU vse obsežnejše.

Tudi ko ne gre za festival, je čezmejno sodelovanje od vstopa Slovenije v EU vse obsežnejše.
© Denis Vičič

Prihodnji četrtek se v italijansko Gorico vrača vinsko-kulinarični festival »Gusti di frontiera« (Okusi na meji). Že deseto leto zapored se bodo za štiri dni, od 26. do 29. septembra, ulice in trgi tega obmejnega mesta napolnili s skoraj 300 stojnicami tradicionalne jedače in pijače dvajsetih držav. Skoraj 250.000 obiskovalcev, kolikor se jih običajno udeleži festivala, poleg hrane pritegnejo tudi kulturne prireditve. Letošnji festival se bo tako začel s predvajanjem filma slovensko-italijanske produkcije »Zoran, mio nipote scemo« (Zoran, moj nečak idiot), ki je bil na nedavnem beneškem filmskem festivalu nagrajen kar štirikrat, med drugim tudi z nagrado občinstva.

Festival je dober zgled čezmejnega sodelovanja, je na današnji tiskovni konferenci v Ljubljani, ki so se je udeležili župani Gorice, Nove Gorice in Šempetra-Vrtojbe, povedal goriški župan Ettore Romoli. Organizatorjem je uspelo, kar so si zadali – povezati goriško, novogoriško in šempetrsko občino z eno prireditvijo in poudariti povezanost območja. Že vse od začetka festivala se ga udeležujejo obiskovalci iz Slovenije, na njem so predstavljene tudi slovenske dobrote. Letos bodo poleg tistih iz goriški sosednjih občin predstavljene tudi kulinarične značilnosti Tolmina, Bovca, Kobarida in Kranjske gore. Dogajanje pa se seli tudi k nam, v Novo Gorico. Na Bevkovem trgu se boste ob dalmatinski kuhi zazibali v ritmih dalmatinske glasbe.

Poleg slovenskih in italijanskih razstavljavcev so na prireditvah že več let prisotni tudi tisti iz Avstrije, Francije, Nemčije, Belgije, Nizozemske, Češke, Poljske, Madžarske, Srbije, Albanije, Hrvaške, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Španije, Argentine in Kube. Letos pa bo prvič v tipičnem angleškem avtobusu double-deckerju možno kupiti pravi fish and chips. »Festival tako poudarja današnjo Evropo brez meja ter še bolj izpostavlja idejo o širšem mestnem območju,« je še dejal Romoli, ki si želi, da bi prišli še ostali Slovenci, ne samo tisti, ki živijo ob meji. Tudi zato so tiskovno konferenco imeli na ljubljanskem Italijanskem kulturnem inštitutu. »Čeprav nam ne bi uspelo združiti Evrope, se bomo vsaj dobro poveselili in pogostili,« je zaključil povabilo.

Tudi ko ne gre za festival, je čezmejno sodelovanje od vstopa Slovenije v EU vse obsežnejše. Preteklo leto je začelo delovati Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, v sklopu katerega predstavniki obmejnih občin pripravljajo skupne projekte in nato tudi skupaj iščejo finančna sredstva za njihovo izvedbo. Skupaj bodo gradili kolesarske poti, združevali bolnišnice, itd.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.