, 20:15  |  Politika

»NLB vodi strokovna in poštena uprava«

Kriminalisti NPU pod drobnogled vzeli vlogo Medje pri nakupu delnic Mercatorja

Janko Medja je poudaril, da so kriminalisti NPU v današnji preiskavi delo opravili korektno, zahvalil pa se je tudi sodelavcem, s katerimi so cel dan preživeli v banki in tvorno sodelovali s kriminalisti.

Janko Medja je poudaril, da so kriminalisti NPU v današnji preiskavi delo opravili korektno, zahvalil pa se je tudi sodelavcem, s katerimi so cel dan preživeli v banki in tvorno sodelovali s kriminalisti.
© Arhiv Mladine

Preiskovalci NPU so na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave danes izvedli sedem hišnih preiskav, v okviru katerih so iskali dokaze zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Tekom preiskave so pridržali tudi eno osebo - sedanjega prvega moža NLB Janka Medjo -, ki pa je bil zvečer izpuščen iz policijskega pridržanja. Nekdanji predsednik uprave Unicredita France Arhar, sicer sedanji predsednik nadzornega sveta NLB, pri katerem je danes tudi potekala preiskava, je potrdil, da so predmet preiskave posli Unicredita z delnicami Mercatorja.

"Govorimo o obdobju od leta 2009 pa do danes," pa je o preiskovanem obdobju dejal vodja preiskave na NPU Robert Slodej. "Osumljena oseba je bivša zaposlena v eni finančnih ustanov, ki spada v skupino bank. Oseba je delovala v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju Slovenije in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti slovensko gospodarsko družbo," je pojasnil Slodej. Po neuradnih informacijah sta omenjeni družbi Mercator in Agrokor.

"Ta informacija bi vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji," je pojasnil Slodej. Na podlagi te informacije je skupina bank, kot je dejal, začela z nakupom vrednostnih papirjev slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot pa je bila predvidena njena prevzemna cena, je pojasnil Slodej. Preiskava se je začela na podlagi ovadbe anonimne osebe, vložene sredi lanskega leta.

Arhar je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal, da so kriminalisti danes preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima. Pojasnil je, da je banka omenjene delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom. Za časnik Finance pa je dodal, da je banka dala posojilo Istrabenzu, tega pa so zavarovali z delnicami Mercatorja. "Istrabenz ni imel dodatnega kapitala, delnica je padala in skladno s pogodbo so morali za ohranitev ravni zavarovanj dati dodatne delnice Mercatorja. To se je zgodilo sedemkrat in ko smo videli, da to ne teče nikamor oziroma da slabo kaže, smo konec marca 2009 to zadevo pobotali. Torej vzeli delnice Mercatorja," je dejal.

O domnevni vpletenosti Medje v zlorabo informacij bodo v soboto razpravljali tudi nadzorniki NLB, je še napovedal Arhar. Finančni minister Uroš Čufer pa je na vprašanje, ali je Medja še vreden položaja, ki ga zaseda, sprva odgovoril z besedami, da je to vprašanje v pristojnosti nadzornega sveta NLB. "To je čista pristojnost nadzornega sveta, mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo," je Čufer odgovoril na vprašanje, ali bo razmislil o razrešitvi Medje.

Banka Slovenije pa bo počakala na informacije, kakšne so obtožbe ter kako poteka preiskovalni postopek zoper Medjo. Šele nato bodo lahko kaj več povedali o tem primeru, pa je dejal guverner banke Boštjan Jazbec. Medja je bil v času predzadnjega poskusa prodaje Mercatorja, med letoma 2011 in 2012, član Unicreditove uprave, ki jo je vodil Arhar. Unicredit banka Slovenija, ki ima še danes v lasti 8,01 odstotka delnic Mercatorja, je bil sicer eden najglasnejših zagovornikov prodaje, vendar pa se ni nikoli pridružila konzorciju prodajalcev, ki so prodajali več kot 52 odstotkov Mercatorja.

Prav Medja naj bi bil po nekaterih informacijah skupaj z nekaterimi lobističnimi skupinami največji zagovornik prodaje Mercatorja, predvsem zaradi dobrih odnosov z nekaterimi v vodstvu Agrokorja. Agrokor in prodajalci so takrat govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor pogodbe nikoli ni podpisal, poleg tega pa ni nikoli dal prevzemne ponudbe za Mercator, s čimer bi dokazal resnost nakupa.

Kot pišejo Finance, je NPU preiskoval, ali sta Splitska banka in skladi hrvaškega Allianza, ki sta pomembna lastnika Mercatorja, kupovala delnice Mercatorja na fiduciarni račun za Medjino ime. Splitska banka oz. njene (nerazkrite) stranke obvladujejo prek fiduciarnega računa trenutno 10,5 odstotka Mercatorja in so tako tretji največji lastnik trgovske družbe, za Pivovarno Union (12,3 odstotka)in NLB (10,8 odstotka).

Splitska banka oziroma fiduciarni račun njenih strank je postal opazen v delniški knjigi Mercatorja v začetku leta 2011, od takrat je število delnic Mercatorja raslo - vse do trenutnih 10,5 odstotka. Celoten paket delnic Mercatorja, ki leži trenutno na fiduciarnem računu Splitske banke, je - upoštevajoč trenutne vrednosti delnice na borzi (90,60 evra) - vreden 36,06 milijona evrov.

Vsak sum, "povezan z mojim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, je brez vsake osnove", je dejal prvi mož NLB Janko Medja. Zagotovil je, da ni nikomur razkrival cenovno občutljivih informacij in da NLB vodi poštena uprava. "To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij," je dejal predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB).

Zagotovil je, da lahko stranke NLB in vsa slovenska javnost mirno spijo. "NLB vodi strokovna in poštena uprava in naš edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno institucijo. Pri tem nas ne bodo omajali poizkusi tistih, ki imajo drugačne interese," je dejal. Poudaril je, da so kriminalisti NPU v današnji preiskavi delo opravili korektno, zahvalil pa se je tudi sodelavcem, s katerimi so cel dan preživeli v banki in tvorno sodelovali s kriminalisti. "Z veseljem bom še naprej pomagal v preiskavi, da bi se čim prej pokazala resnica in ovrgel vsak dvom v moje delo," je še dejal prvi mož največje slovenske banke. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.