, 09:00  |  Družba

Nizke cene, visoka stopnja zlorab

Menedžer v nemškem Aldiju zlorabljal praktikante

Na našo osuplost se je v notranji reviziji izkazalo, da opisani dogodki v osnovi odgovarjajo resničnosti, so zapisali v Aldiju.

"Na našo osuplost se je v notranji reviziji izkazalo, da opisani dogodki v osnovi odgovarjajo resničnosti," so zapisali v Aldiju.
© Arhiv Mladine

V nemškem diskontnem trgovcu Aldi je izbruhnil velik škandal. Eden od menedžerjev podjetja je namreč, kot je prvi razkril časnik Der Spiegel, skupaj z drugimi zaposlenimi zlorabljal praktikante. Podjetje je obtožbe že priznalo. Praktikante je menedžer v centralnem skladišču v mestu Mahlberg v zvezni državi Baden-Württemberg s folijo privezal na stebre, nato pa zaposlenim naročil, da jih po obrazu popišejo s flomastri. Grozil jim je tudi, da jih bo zaprl v hladilnik, v katerem je temperatura znašala minus 20 stopinj Celzija.

"Na našo osuplost se je v notranji reviziji izkazalo, da opisani dogodki v osnovi odgovarjajo resničnosti," so zapisali v Aldiju. Pojasnili so, da so za obtožbe prvič izvedeli iz pisanja revije in da so bili nad navedbami zgroženi. Tako vodilnega kot tudi vse zaposlene, ki so v incidentih sodelovali, so že poklicali na razgovor, so še poudarili. Der Spiegel se je v svojem poročilu skliceval na knjigo enega od nekdanjih vodilnih v Aldiju, ki je opisal izkušnjo ene od žrtev. Praktikant je poudaril, da je bila folija napeta tako tesno, da je komaj dihal. Vse skupaj so zaposleni tudi fotografirali in posneli ter posnetke objavili na internetu. Pritožiti se ni upal, ker se je bal, da bi ga odpustili.

Z ogorčenjem so se na razkritje odzvali v sindikatu Verdi. Vodilna v sindikatu za področje trgovine v zveznih deželah Berlin in Brandenburg Erika Ritter je poudarila, da je dejstvo, da s pripravniki v podjetjih včasih ne ravnajo dobro. "A kaj takega še nisem slišala," je poudarila. Dodala je, da nemška podjetja pogosto izkoriščajo svoje pripravnike in da morajo slednji pogosto delati veliko nadur, ki jim jih nikoli ne plačajo. Pritožijo se le redki, saj se bojijo, da bodo sicer izgubili pripravniško mesto. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.