Igor Mekina

, 10:15  |  Kultura

»Rusija je prijateljica tiranov«

Ameriški senator John McCain je v odgovoru na komentar Vladimirja Putina v New York Timesu ostro kritiziral Rusijo in njenega predsednika

Komentar ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je bil objavljen v New York Timesu, je vplival na odločitev ameriškega senatorja Johna McCaina, da je sprejel povabilo ruskega časnika Pravda, da tudi sam napiše svoj komentar za ta ruski časnik. Ameriška revija Foreign Policy je namreč objavila stenogram pogovora McCaina za ameriško televizijo CNN, v katerem se je McCain norčeval iz ruskih omejitev na področju svobode tiska ter dejal, da bi on, podobno kot je Putin pisal za NY Times, rad pisal za rusko Pravdo.

Takoj zatem je Pravda odgovorila in v sporočilu zapisala, da bi bili v Pravdi zelo srečni, če bi lahko objavili članek »tako pomembnega politika, kot je John McCain«, ameriški senator pa je izziv sprejel, čeprav Pravda v ruskem medijskem prostoru že od padca železne zavese ne igra več enake vloge kot New York Times v ZDA. V svojem komentarju je John McCain predsednika Rusije Vladimirja Putina označil kot »koruptivnega avtokrata«, ki ima rad »tirane, kot je Asad«. Po McCainovem mnenju Putin sistematično zaničuje Ruse in zlorablja moč in vire Rusije za bogatenje majhne skupinice bogatih posameznikov. Putin po mnenju McCaina, ki je v komentarju nagovarjal ruske državljane, tudi ne verjame v vrednote svobode govora, svobode tiska, politične odprtosti in socialne enakosti.

»Predsednik Putin in njegovi sodelavci ne verjamejo v te vrednote. Ne spoštujejo vašega dostojanstva in ne sprejemajo vaše moči nad njimi. Kaznujejo nestrinjanje in zapirajo svoje nasprotnike. Ponarejajo vaše volitve. Nadzorujejo vaše medije. Zastrašujejo, grozijo in prepovedujejo organizacije, ki branijo vašo pravico do lastnega vladanja. Zlorabljajo svojo moč, da bi okrepili korupcijo v vaših sodiščih in gospodarstvu ter celo ubijajo novinarje, ki poskušajo razkriti njihovo korupcijo. Nisem usmerjen proti Rusom. Sem prorusko usmerjen, sem bolj proruski, kot kot je režim, ki z zlorabami vlada nad vami danes ... Ko kritiziram vašo vlado, tega ne delam zato, ker bi bil protirusko usmerjen. To počnem zato, ker menim, da si zaslužite boljšo vlado, ki verjame v vas in je odgovorna do vas. In čakam na dan, ko jo boste dobili,« piše ameriški senator.

McCain je Putina kritiziral tako zaradi zapiranja članic skupine Pussy Riot kot zakonov, ki od tujih organizacij za zaščito človekovih pravic zahtevajo, da se prijavijo kot 'tuji agentje', prav tako pa tudi zaradi zakona Magnitsky ter zato, ker je Rusija postala »zaveznica z nekaterimi najbolj napadalnimi in nevarnimi tirani«, predvsem s sirskim predsednikom Asadom. Vse to naj bi Rusija storila »s podporo sirskemu režimu, ki mori na desetine tisoče lastnih državljanov in blokiranjem OZN, ki ne more niti obsoditi njegovih zločinov«, s tem pa Rusija naj ne bi krepila svojega mednarodnega ugleda, pač pa naj bi si ga uničevala. Putin naj bi iz Rusije naredil »prijateljico tiranov in sovražnico zatiranih, ki ji ne zaupajo narodi, ki si želijo varnejšega, bolj miroljubnega in bolj prosperitetnega sveta,« je v svojem komentarju zapisal John McCain.

Putin je sicer v svojem komentarju, objavljenem v ameriškem časniku The New York Times, opozoril zahodne države, da bi enostransko ameriško vojaško posredovanje v Siriji lahko povzročilo pravi kaos, povečalo nasilje in sprožil nov val terorizma. »To bi lahko spodkopalo večstranska prizadevanja za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in izraelsko-palestinskega konflikta ter še bolj destabiliziralo Bližnji vzhod in Severno Afriko,« je zapisal Vladimir Putin. »Nihče ne dvomi, da je bil v Siriji uporabljen strupen plin,« je zapisal Putin in dodal, da obstaja mnogo razlogov, zaradi katerih je prepričan, da orožja ni uporabila sirska vojska, ampak opozicijske sile, ki so hotele na ta način izsiliti intervencijo tujih zaveznic.«

Putin je tudi ostro kritiziral politiko ZDA po vsem svetu. »Alarmantno je, kako so vojaške intervencije v notranje zadeve držav za ZDA postale nekaj povsem običajnega. Ali je to v dolgoročnem interesu Amerike? Dvomim v to. Milijoni po svetu vse bolj pogosto gledajo na ZDA ne kot na model demokracije, temveč kot na državo, ki se zanaša samo na surovo silo in ki si ustvarja koalicije pod sloganom 'ali ste z nami ali pa proti nam,'« je zapisal Vladimir Putin v članku, ki je bil povod za oster McCainov odziv.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.