|  Politika

Premierka: Na sprejem proračuna za 2014 bom vezala zaupnico

© Arhiv Mladine

Vlada v četrtek na seji še ne bo sprejela proračuna za leto 2014, saj ga želi prej, v petek, predstaviti ESS. Proračunska seja bo tako v ponedeljek, predsednica vlade pa bo na sprejem proračuna v DZ vezala zaupnico, je nocoj v pogovoru na TV Slovenija povedala premierka Alenka Bratušek. Ob tem je napovedala, da bo vlada obdavčila vse nepremičnine. Kot je dejala, pri obdavčitvi nepremičnin ne želijo niti ene izjeme. Poudarila je, da bodo tisti, ki imajo več, več tudi plačali.

Premierka Bratuškova je znova poudarila, da kriznega davka ne bo, glede davčnih blagajn pa je povedala, da bodo te uvedli, če ne bo učinkov od novega sistema, ki preprečuje brisanje računov. Vendar so tako davčne blagajne kot tudi sistem za preprečevanje brisanje računov le orodje. Oboje se lahko izigrava, zato je pomemben nadzor, je dejala. Dodala je, da je Davčna uprava RS julija in avgusta opravila 14.000 akcij, vendar zaenkrat ne more predstaviti rezultatov teh akcij.

Bratuškova je poudarila, da ne bo enostranskega posega v minimalno plačo. Glede napovedanih protestov pa je dejala, da države ne bomo pripeljali daleč, še posebej pa ne iz krize, če se bo demonstriralo le zaradi besed.

Slovenija bi, če bi zaprosila za pomoč, prišla do cenejšega denarja za sanacijo bank, vendar bi dobila tudi zahteve na področju javnih financ, ocenjuje Bratuškova. Ob tem je poudarila, da bi bilo neodgovorno, če se vlada ne bi ukvarjala tudi s tem scenarijem, vendar vlada dela vse, da se Slovenija prošnji za pomoč izogne. Predsednica vlade je še napovedala, da bo še ta mesec sprejeta natančna časovnica za prodajo podjetij, za katere je DZ že dal soglasje.

Zagotovila je tudi, da v letih 2014 in 2015 ne bo dodatnih posegov v pokojnine in socialne transferje ter spomnila, da je na področju javnega sektorja s sindikati sklenjen dogovor do konca prihodnjega leta, za leto 2015 pa bodo potrebna nova pogajanja.

Spregovorila je še o nedavni napovedi, da bo na kongresu 19. oktobra kandidirala za predsednico PS in znova izpostavila pomen politične stabilnosti. Pred časom je sicer Bratuškova v enem od intervjujev dejala, da se bo v primeru vnovične kandidature prvega predsednika PS in aktualnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića umaknila, danes pa je pojasnila, da je takrat "mogoče podcenjevala" ravno to politično stabilnost.

Ali se bo za predsedniški stolček PS potegoval tudi Janković, Bratuškova ne ve, a meni, da gre za njegovo osebno odločitev. Za demokratično stranko, kar je tudi PS, pa ne bi bilo nenavadno, če bi kandidiralo več ljudi, je dejala. Na vprašanje, ali računa na prepričljivo zmago, je premierka odgovorila, da je najprej treba videti, koliko bo kandidatov. "Če smo se pred šestimi meseci skupaj s kolegi poslanci in svetom PS odločili za to pot, sem prepričana, da bom na kongresu dobila podporo," je dodala.

Odzvala se je tudi na špekulacije o morebitnih menjavah v ministrskih vrstah in poudarila, da bo zamenjavo katerega koli od ministrov predlagala, če z njegovim delom ne bo zadovoljna. "Do takrat pa naj na nek način to ostane špekulacija drugih, če želite," je poudarila in dodala, da nihče ni nedotakljiv, česar se zavedajo tudi ministri. O predlogu interventnega zakona na področju zdravstva pa je Bratuškova povedala, da je po njenih informacijah zdaj usklajen tudi z DL in bi bil lahko sprejet že na četrtkovi seji vlade.

Opozicija napoved premierke Alenke Bratušek za vezavo zaupnice na proračun razume zlasti v smislu utrjevanja njenega položaja. Andrej Vizjak (SDS) meni, da želi premierka disciplinirati koalicijo, Franc Bogovič (SLS) ocenjuje, da ima koalicija dovolj samoohranitvenega nagona. Da je to vnaprej dobljena bitka, pravi tudi Ljudmila Novak (NSi). V SDS so pojasnili, da stranka ne bo podprla "niti nerealnega proračuna niti zaupnice". Po mnenju poslanca Vizjaka ima predsednica vlade očitno težave v koaliciji in jo želi z zaupnico poenotiti. Če bi bil proračun usklajen, namreč Vizjak ne ve, zakaj bi Bratuškova napovedala vezavo zaupnice nanj. "Očitno le ni tako idilično, kot so njeni signali navzven, "je dejal.

Po njegovem mnenju je proračun tudi sicer velika težava, saj "odstopa od napovedi, ki so bile dane v programu stabilnosti". Zniževanje primanjkljaja v glavnem temelji na novih davkih, na dodatnem obremenjevanju ljudi, zlasti srednjega sloja, in gospodarstva, pravi Vizjak. Zato verjame, da vsem koalicijskim strankam, ki "prisegajo na to, da je treba razbremeniti gospodarstvo, to nikakor ne more biti zadosten odgovor".

Sicer pa te zaupnice Vizjak ne razume v povezavi z napovedmi predsednice vlade v začetku mandata, da bo v letu dni preverila zaupanje vladi. Sedaj namreč zaupnico veže na določen projekt, je dejal. Sam tudi ne ugotavlja, da bi bila ta koalicija pripravljena razmisliti o drugi možnosti, saj marsikateri stranki v koaliciji ne kaže dobro za primer volitev, zato "si bodo zgolj utrjevali pozicijo v vladi". Vsakršna preverjanja podpore so po mnenju Vizjaka bolj ali manj namenjena javnosti, ne pa sami koaliciji.

Predsednik SLS Franc Bogovič je dejal, da je zaupnica stvar koalicije. Obenem pa je poudaril, da je politika te vlade med drugim politika novih davkov, medtem ko ji gospodarstvo ne zaupa. Zato je SLS "pač ne more podpirati". Bogovič je spomnil, da bo pozno jeseni znana luknja v slovenskih bankah, takrat pa bo "moral biti tudi besednjak Bratuškove precej drugačen, kot je danes". Tako bi morala premierka po njegovem mnenju "danes govoriti realni jezik ali pa zaupnico postaviti pred poslance tedaj, ko se bo soočila z realnimi težavami". "Doslej počne to, kar se lepo sliši, ne pa to, kar bi morala početi," je pristavil. Sicer pa ocenjuje, da ima ta koalicija dovolj "samoohranitvenega nagona, da bo premierka ostala". To je namreč po njegovem mnenju v interesu koalicije in "ljudi, ki iz ozadja vodijo državo". Predsednik SLS je namreč vedno bolj prepričan, da je sedanja vlada marioneta tistih, ki "ropajo državo v teh kriznih časih".

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak pa je napoved zaupnice vnaprej dobljena bitka. Če je namreč proračun koalicijsko usklajen, sploh nima smisla glasovati o zaupnici, je dejala v izjavi novinarjem v državnem zboru. Po njenih besedah se namreč o zaupnici glasuje takrat, ko so vezi v koaliciji razrahljane. Novakova ocenjuje, da je Bratuškova tako izkoristila "primeren trenutek" za vložitev zaupnice, saj ob sicer usklajenem dokumentu izpolnjuje obljubo, da bo šla po zaupnico v letu dni od nastopa mandata. Zato ji tega spomladi ne bo treba več storiti, je dodala. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.