, 16:35  |  Svet

Britanska 'Bela vdova' odgovorna za masaker v Nairobiju?

Za napadom v Nairobiju bi lahko stala 'Bela vdova'

V zvezi s smrtonosnim terorističnim napadom v nakupovalnem središču v Nairobiju se vse glasneje omenja eno ime - Samantha Lewthwaite. Na ugibanja, ali bi za napadom lahko stala ta 29-letna Britanka z vzdevkom 'Bela vdova', še ni jasnega odgovora. Lewthwaitejeva je spreobrnjenka v islam. Poročena je bila z Germainom Lindsayjem, enem od štirih samomorilskih napadalcev, ki so julija 2005 napadli londonsko podzemno železnico in ubili 52 ljudi.

Hči britanskega vojaka in mati treh otrok se zadnji dve leti roki pravice izogiba nekje v vzhodni Afriki. Kenijska policija jo išče zaradi suma vpletenosti v prejšnja teroristična dejanja. Kenijski uradni viri sicer dajejo nasprotujoče si izjave o morebitni vpletenosti britanske ženske v napad na nakupovalno središče Westgate, v katerem je umrlo najmanj 62 ljudi. Kenijska zunanja ministrica Amina Mohamed je danes za ameriško televizijo PBS dejala, da je krivdo za napad mogoče pripisati britanski ženski in še dvema ali trem ameriškim moškim. "In mislim, da je ona to storila že večkrat prej," je dejala ministrica, pri čemer pa imena domnevne napadalke ni razkrila.

Kenijski notranji minister Joseph Ole Lenku pa je pred tem zanikal, da bi bile med napadalci tudi ženske. Kot je pojasnil, so se nekateri moški le preoblekli v ženske. Britanski časnik The Telegraph se medtem sklicuje na obveščevalne vire in na dva vojaka, ki so vsi zatrdili, da je med ubitimi teroristi v nakupovalnem centru tudi belka. Drugi kenijski obveščevalni vir je dejal, da video posnetek prikazuje belko v vrstah teroristov, neka lastnica trgovine pa je zatrdila, da je v eno od njenih pomočnic orožje usmerila belka, poroča časnik.

Mediji ob tem poročajo, da je 'Bela vdova' pomembna članica milice Šebab, ki je prevzela odgovornost za napad v Nairobiju. Britanska vlada špekulacij o tem, da bi lahko bili za krvavi napad odgovorni tudi britanski državljani, ne želi komentirati. Lewthwaitejeva je julija 2005, ko se je njen na Jamajki rojeni mož v Londonu razstrelil in pri tem ubil 26 ljudi, delovala povsem zaprepadeno. Takrat je bila noseča z njunim drugim otrokom. "V celoti obsojam in sem zgrožena nad grozotami, ki so se zgodile v Londonu," je poudarila. Lidsayja je opisala kot "dobrega in ljubečega moža in briljantnega očeta, ki nikakor ni z ničemer pokazal, da bo storil ta oduren napad".

Britanska je sicer svojega moža spoznala na spletnem forumu, ko je bila stara 17 let. Dve leti kasneje se je spreobrnila v islam. Kaj se je z njo dogajalo po bombnih napadih v Londonu, ni povsem jasno. Kenijska policija je v preteklosti opozorila, da potuje z lažnim južnoafriškim potnim listom pod imenom Natalie Faye Webb skupaj s svojimi tremi otroci, deklico in dvema dečkoma. Otroci naj bi bili stari med sedem in 12 let.

Medijska poročila so sicer "belo vdovo" povezovala z načrtovanjem napadov po vsem Afriškem rogu, čeprav je o njeni vlogi le malo dokazov. Kenijski časnik Daily Nation je poročal, da jo ekstremisti na kenijski obali imenujejo Dada Muzungu, kar v svahiliju pomeni bela sestra, ter da se je januarja lani izognila raciji kenijskih oblasti, ki so preverjale vasi, v katerih naj bi se skrivala. Po navedbah britanskih strokovnjakov si je Lewthwaitejeva prislužila napol mistični sloves.

Medtem je somalijska milica Šebab danes posvarila, da bo krvavemu napadu v nakupovalnem središču Westgate v kenijskem Nairobiju sledilo še več nasilja, če se kenijska vojska nemudoma ne umakne iz Somalije. "Če ne, se zavedajte, da je to samo pokušnja tega, kar bomo storili. Pričakovati morate črne dni," je poudaril tiskovni predstavnik milice. Ali Mohamud Rage je grožnje izrekel v tonskem nagovoru, ki so ga objavili ekstremisti.

Kenijska vojska je v Somalijo zakorakala leta 2011, njen cilj pa je bil boj proti milici Šebab. Kasneje so se kenijske sile pridružile četam Afriške unije v Somaliji. "Svarimo kenijsko vlado in vse, ki jo podpirajo," je opozoril Rage. "Trpeli bodo, kot smo mi trpeli v južni Somaliji," je še sporočil. Pripadniki Šebaba so v soboto vdrli v nabito poln nakupovalni center Westgate v Nairobiju. Po poročanju AFP je bilo ubitih vsaj 65 obiskovalcev, prodajalcev in vojakov, še skoraj 200 pa jih je bilo ranjenih. Kenijska vojska se z napadalci še vedno bori. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.