, 17:20  |  Družba

ZDA vdirale na nezakonit način

EU ni zadovoljna s pojasnili ZDA o domnevnih vdorih v Swift

EU ni zadovoljna z odgovori, ki jih je od ZDA prejela glede obtožb o ameriškem vohunjenju za bančnimi transakcijami, zabeleženimi v sistemu Swift, je danes poudarila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström. Dodala je, da dodatna pojasnila pričakuje zelo kmalu. Swift je angleška kratica Združenja za svetovne finančne telekomunikacije med bankami, medbančnega informacijskega omrežja, v katerem sodeluje približno 8.000 bank in finančnih ustanov po vsem svetu. V podatkovni zbirki Swifta se vsak dan zabeleži več milijonov mednarodnih bančnih transakcij.

Dokumenti, ki jih je javnosti razkril ameriški žvižgač Edward Snowden, so razkrili, da so ZDA vdirale v omenjeni sistem in si zagotavljale podatke o transakcijah. "Zahtevala bom izčrpna pojasnila in celovite informacije," je na zaslišanju v Evropskem parlamentu dejala Malmströmova. "Nisem zadovoljna s tem, kar smo dobili doslej. Še vedno imam veliko vprašanj," je poudarila in dodala, da EU potrebuje "več informacij, več jasnosti". Izrazila je še pričakovanje, da bo želene podatke prejela "zelo kmalu".

EU je z ZDA sklenila dogovor, ki ameriškim oblastem omogoča omejen dostop do informacij Swifta. Ta naj bi bil nujen za globalni bolj proti terorizmu. ZDA pa naj bi v sistem, kot je glede na Snowdnove dokumente poročal brazilski časnik Globo, vdirale na nezakonit način, zaradi česar so se pojavili pozivi k prekinitvi dogovora. Swift sicer nima nikakršnih dokazov, da je v njegovo mrežo kdor koli vstopal na nezakonit način, je v Evropskem parlamentu danes dejal njegov prvi mož Blanche Petre. Malmströmova pa je priznala, da so bile v medijih podane "zelo resne obtožbe". Če so te resnične, predstavljajo kršitev dogovora, ta pa lahko zagotovo vodi k njegovemu suspenzu, je še opozorila.

Informacijo o ameriškem vohunjenju je javnosti posredoval nekdanji pogodbenik NSA Edward Snowden. Ta se je pred ameriškim pregonom zatekel v Rusijo. EU je sicer v luči afere ustanovila tudi ad hoc skupino petih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, ki jim je dala mandat za ugotavljanje dejanskega stanja aktivnosti ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih EU. V njej sodeluje tudi slovenska strokovnjakinja Nataša Pirc Musar. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.