|  Družba

Se Stres seli na Madagaskar?

Anton Stres

Anton Stres
© Borut Krajnc

Upokojeni nadškof Anton Stres se bo zelo verjetno pridružil slovenskim misijonarjem na Madagaskarju, poroča današnji Dnevnik. Časnik je neuradno potrditev Stresove selitve pridobil v Misijonski družbi sv. Vincencija Pavelskega. Uradnega pojasnila Slovenske škofovske konference zaenkrat še ni. Kot je za Dnevnik povedal eden od duhovnikov lazaristov, si nekdanji ljubljanski nadškof in metropolit želi oditi na ta afriški otok. Po nekaterih informacijah naj bi na Madagaskarju poučeval na teološki fakulteti in svojemu sobratu, lazaristu Pedru Opeki, pomagal pri njegovih človekoljubnih projektih.

Ali bo Stres na Madagaskar tudi zares odpotoval, je odvisno od "dogovora" s Svetim sedežem, navaja časnik. Po podatkih Misijonskega središča Slovenije na Madagaskarju deluje največ slovenskih misijonarjev. Kje se Stres mudi ta hip, Dnevniku uradno ni uspelo izvedeti.

Eden od teologov lazaristov je za časnik dejal le, da je nekje v tujini (ne več na Hrvaškem), na ljubljanski nadškofiji pa so povedali, da od začetka avgusta ne spremljajo več dejavnosti upokojenega nadškofa Stresa, in dodali: "Kolikor pa nam je znano, se, v skladu s tistim, kar je nadškof povedal v intervjuju za Radio Ognjišče 31. julija letos, nahaja v enem izmed evropskih univerzitetnih središč."

Stres je sicer v omenjenem intervjuju potrdil, da mu je bilo ob sporočilu, da je papež sprejel njegov odstop, priporočeno tudi, "da bi se malo umaknil". Kot je dejal, si sam najprej želi malo daljšega dopusta, potem pa se ima namen vrniti k filozofiji, ki jo je nekoč predaval. "Odločil sem se, da bom z novim akademskim letom odšel v katero od univerzitetnih središč Evrope," je še dodal v intervjuju. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.