|  Politika

Mojca Kucler Dolinar ne bo načelnica ljubljanske upravne enote

Kucler Dolinarjeva je bila imenovana dva dni pred prenehanjem funkcije Janševe vlade, službo načelnice pa bi morala nastopiti več kot sedem mesecev kasneje

Kucler Dolinarjeva je bila imenovana dva dni pred prenehanjem funkcije Janševe vlade, službo načelnice pa bi morala nastopiti več kot sedem mesecev kasneje
© Borut Krajnc

Minister za notranje zadeve Gregor Virant se je odločil za ponovitev postopka izbire načelnika Upravne enote Ljubljana. Kot je v pojasnilu zapisal Virant, okoliščine imenovanja Mojce Kucler Dolinar na mesto načelnice zbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka. "Okoliščine imenovanja so bile neskladne z običajno prakso in zbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka," je odločitev o ponovitvi postopka izbire načelnika oziroma načelnice Upravne enote Ljubljana pojasnil Virant v izjavi na spletni strani ministrstva.

Kucler Dolinarjeva je bila namreč imenovana dva dni pred prenehanjem funkcije vlade Janeza Janše, službo načelnice pa bi morala nastopiti z 2. oktobrom, torej več kot sedem mesecev od imenovanja. Po Virantovi oceni je za zagotovitev profesionalnega, politično nevtralnega, prijaznega in učinkovitega delovanja upravne enote Ljubljana primerno ponoviti postopek izbire načelnice oziroma načelnika in tako zagotoviti povsem odprto konkurenco.

Virant je pojasnil, da je Kucler Dolinarjevo o svoji odločitvi obvestil v telefonskem razgovoru in ji ponudil drugo ustrezno delovno mesto v okviru ministrstva za notranje zadeve. "Na njeno željo ji bo odločba o razrešitvi vročena na delovnem mestu načelnice," je še zapisal v izjavi na spletni strani ministrstva.

Marca letos je takratni minister za infrastrukturo in prostor, ki je opravljal tekoče posle in je bil po odhodu Senka Pličaniča pooblaščen tudi za vodenje resorja za pravosodje in javno upravo, Zvonko Černač, za načelnico ljubljanske upravne enote imenoval takratno državno sekretarko na pravosodnem ministrstvu Kucler Dolinarjevo.

Poleg nje je Černač takrat imenoval še sedem načelnikov upravnih enot, med njimi tudi nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča za načelnika grosupeljske upravne enote. Predaliča je aktualni minister za notranje zadeve Virant takoj po nastopu funkcije razrešil s tega mesta. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.