, 17:00  |  Politika

Virant brez milosti za vstajnike

Virant zavrača možnost pomilostitve vstajnikov

Nekoč, ko je gorelo na mariborskih ulicah...

Nekoč, ko je gorelo na mariborskih ulicah...
© Borut Krajnc

Minister za notranje zadeve Gregor Virant zavrača pobudo gibanja Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) o pomilostitvi vseh vstajnikov. Pomilostitev posameznikov, ki v druge udeležence protestov in v policiste mečejo granitne kocke, razbijajo vse, kar jim pride pod roke in s tem kazijo legitimne proteste, je nesprejemljiva, meni minister. "Gibanju Vseslovenska ljudska vstaja predlagam, naj se tudi samo oddalji od posameznikov, ki izrabljajo spontanost svobodnega izražanja mnenja na vstajah kot priložnost za izražanje nasilja, nestrpnosti in drugih nesprejemljivih oblik vedenja."

Tako je je v odgovoru na pobudo vstajnikov, ki ga je ministrstvo za notranje zadeve danes objavilo danes na spletu, zapisal minister Gregor Virant. Gibanje je 19. septembra predsednici vlade, ministroma za notranje zadeve in pravosodja ter vsem poslancem namreč posredovalo pobudo za zakon o pomilostitvi vstajnikov. S tem naj bi se ustavili vsi postopki proti vstajnikom, odpravile naj bi se vse sodne obsodbe in plačilni nalogi.

"Nedvoumno mora biti pravica do legitimnih protestov zagotovljena. Verjamem, da velika večina protestnikov svojo voljo izraža mirno in dostojanstveno. Tista peščica protestnikov, ki krši zakon in ogroža javni red in mir ter varnost in zdravje ljudi, pa mora za svoja dejanja odgovarjati," je vstajnikom v torek odgovoril Virant. Na pobudo vstajnikov so se takrat odzvali tudi v Solidarnosti in Odboru za pravično in solidarno družbo, ki so bili tudi redni udeleženci vstaj. Z amnestijo in spreminjanjem zakonov se ne strinjajo, zahtevajo pa pošteno in pravično sojenje vstajnikom. (STA, mm)

PRIKAZ NASPROTNIH DEJSTEV:

Bi samo opozoril glede članka v mladini, ki je bil povzet po STA. Skupina VLV je sklicala novinarsko konferenco na dan 19.9. in na njej oznanila, da je dala pobudo naj se spiše zakon o AMNESTIJI... VLV razen to, da so dosti govorili niso glede tega storili nič, pač zopet EPP in populizem, je pa skupina KAZENSKA OVADBA katero je na novinarski konferenci 19.9. predstavljal Božen Žabjek, resnično spisala OSNUTEK ZAKONA O AMNESTIJI VSTAJNIKOV, ki pa nima nič skupnega z VLV in ga še isti dan (19.9.2013) vložila v parlamentu...

Spodaj je izjava za javnost skupine Kazenska Ovadba, ki se nanaša na to temo in katero je na svojem fb zidu v znak opravičila objavil tudi Uroš Lubej.

 Je pa en pomemben razloček med tem, kar je napisano v članku in kar je bilo v resnici vloženo... zakon ki ga je predložila skupina Kazenska Ovadba ne goroi o pomilostitvi pač pa o AMNESTIJI. V 2. členu zakona so navedeni tudi primeri v katerih se amnestija ne upošteva... torej gospod Virant si predloga spisanega zakona sploh ni prebral in govori v tri krasne, naslavlja pa napačne ljudi (VLV), ki z pisanjem in vlaganjem zakona niso imeli čisto nič...

Bojan Stepančič

 Izjava za javnost skupine Kazenska ovadba

Predlog novega zakona o amnestiji vstajnikov

V četrtek, dne 19. septembra 2013 je skupina pobudnikov iz skupine Kazenska ovadba v Državni zbor in na več drugih naslovov vložila Predlog novega zakona o amnestiji vstajnikov (v nadaljevanju Zakon). Zgolj slučajno je na isti dan pred parlamentom tiskovno konferenco sklicalo Gibanje VLV, ki je med drugim na več naslovnikov naslovilo pobudo za pripravo zakona o amnestiji vstajnikov. Zaradi sovpadanja obeh pobud tako časovno kot vsebinsko, je prišlo do dogovora med skupino Kazenska ovadba in Gibanjem VLV, da se skupaj predstavimo na tiskovni konferenci.

Ker so nekateri mediji napačno povzeli in predvsem ker nekateri naslovniki Zakona sprejemajo Zakon kot del pobude Gibanja VLV in je vsled tega prišlo do oviranja nadaljnjega postopka vlaganja Zakona, obveščamo javnost in naslovnike, da sam predlog novega zakona o amnestiji vstajnikov, skupina Kazenska ovadba ter podpisani predlagatelji nismo v ničemer povezani z Gibanjem VLV in da Gibanje VLV ni ne avtor in ne predlagatelj Zakona. Smo pa veseli, ker je Gibanje VLV, kot tudi vrsta drugih državljank in državljanov, skupin in organizacij podprlo predlog Zakona.
Podporo Zakonu bomo iskali še naprej in si prizadevali k dekriminilizaciji vstaj in k takojšnji opustitvi pregona vseh dejanj povezanih z vstajami, razen tistih navedenih v 2. členu Zakona.
V Ljubljani, dne 21.9.2013
Božan Žabjek, Ljubljana zase in v imenu skupine »Kazenska ovadba«
In podpisniki 
Helena Krapež Škoberne, Ljubljana
Darja M. Lukman, Ljubljana 
Lili Remec, Dobravlje
Ana M.Jug, Nova gorica
Metka Mirt, Ravnica
Petra Meško, Maribor
Špela Peršl Mlakar, Idrija
Igor Mlakar, Idrija
Igor Ambrožič. Kostanjevica na Krasu
Erno Miklavčič, Ankaran
Karmen Nemec, Ajdovščina
Maja Sirk, Most na Soči
Rok Zavrtanik, Ljubljana
Rok Gros., Ljubljana

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.