, 18:00  |  Svet

Za tujce 'duty free' internet brez cenzure

Šanghajska prostotrgovinska cona z nefiltriranim internetom

Kitajska vlada bo po poročanju medijev v novi prostotrgovinski coni v Šanghaju poleg konvertibilnosti juana dovolila tudi nefiltriran dostop do spleta. Poleg tega naj bi tujim telekomunikacijskim podjetjem omogočila, da se potegujejo za licence za nudenje spletnih storitev v omenjeni coni. Gre za pilotni poskus Pekinga, ki želi reformirati domače gospodarstvo in v prostotrgovinsko cono privabiti čim več tujih podjetij.

Kitajske oblasti si namreč želijo, da bi Šanghaj z vzpostavitvijo prostotrgovinske cone postal finančno in trgovinsko središče in se ob bok postavil Hongkongu, ki že dalj časa uspešno deluje po načelih proste trgovine. "Če si želimo tujih investicij in če želimo tujcem olajšati delo in bivanje v prostotrgovinski coni, jim moramo omogočiti, da se tu počutijo kot doma," je za hongkonški časnik South China Morning Post pojasnil vir blizu kitajske vlade.

Kitajska je že dalj časa pod pritiskom mednarodnih organizacij, ki državi očitajo omejevanje dostopa do informacij. Tamkajšnje oblasti namreč povsem rutinsko cenzurirajo kitajske spletne strani, poleg tega pa skoraj 600 milijonom domačih uporabnikov onemogočajo dostop do mnogih tujih spletnih strani, kamor spadajo nekateri mediji in organizacije za človekove pravice, dostop pa je onemogočen tudi do družbenih omrežij Facebook in Twitter. Poleg tega oblasti pogosto zapirajo ali pa oglobijo aktiviste in tudi navadne uporabnike spleta, češ da s svojimi zapisi kršijo zakonodajo.

Oblasti naj bi prostotrgovinski coni zeleno luč prižgale 27. septembra, v njej pa naj bi posebne ugodnosti veljale za 19 različnih sektorjev, od bančništva do kulture. Oblasti so se sicer odločile, da igralništva ne bodo dovolile. Ta privilegij bo tako še naprej uživalo posebno administrativno območje Macao. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.