, 10:00  |  Svet

»Večino Romov bi morali vrniti na mejo«

V Franciji spet polemike glede Romov

V Franciji živi okoli 20.000 Romov, samo v drugem četrtletju letos pa so jih iz države izgnali okoli 5000.

V Franciji živi okoli 20.000 Romov, samo v drugem četrtletju letos pa so jih iz države izgnali okoli 5000.
© Reuters

V Franciji se znova razplamteva polemika glede Romov. Notranji minister Manuel Valls je danes dejal, da bi morali večino Romov, ki so v Francijo prišli iz Romunije in Bolgarije, vrniti domov, saj se ne zmorejo vključiti v družbo. Evropska komisija je Pariz že opozorila, da mora spoštovati pravice Romov. Že v torek je minister dejal, da je iluzorno pričakovati, da se bo problem rešil z vključevanjem v francosko družbo, saj imajo Romi popolnoma drugačen način življenja. "V Romuniji in v manjši meri v Bolgariji bi bilo treba izvajati projekte vključevanja v družbo," je še dejal minister.

"Večino Romov bi morali vrniti na mejo," je v radijskem pogovoru dejal Valls. Na njegove izjave se je že odzvala evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding. "V Franciji so v zraku volitve," je dejala in pri tem imela v mislih občinske volitve, ki bodo marca prihodnje leto. Dodala je, da vsakič, ko ljudje ne želijo govoriti o pomembnih stvareh, kot so proračun ali dolgovi, "na dan privlečejo Rome". Poudarila je, da je EU članicam dala na razpolago 50 milijard evrov za projekte vključevanja Romov v družbo, vendar denar po njeni oceni ni prišel tja, kamor bi moral, torej v občine, kjer so nezakonita romska naselja.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Olivier Bailly pa je izjavil, da sta prosto gibanje in pravica do bivanja kjerkoli v Evropski uniji temeljni pravici vseh državljanov - ne glede na to, ali so romunski, bolgarski ali francoski državljani. "Če ta načela, pravila niso spoštovana, bo komisija uporabila sredstva, ki so ji na voljo," je opozoril. Bruselj je doslej že večkrat kritiziral podporo francoske vlade občinam, ki rušijo ilegalna romska naselja, Romom pa dajejo denar za letalske karte za vrnitev v domovino. Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks je izrazil zaskrbljenost nad protiromsko retoriko v Franciji, ki bi se lahko še zaostrila ob prihajajočih lokalnih in evropskih volitvah. Tovrstne razprave stigmatizirajo evropske državljane samo zaradi njihovega izvora in spodbujajo vse bolj protiromsko razpoloženje med prebivalstvom, je opozoril.

Do Francije je kritična tudi mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International. "Romi so obsojeni na življenje v stalni negotovosti in so prisiljeni tavati iz enega začasnega tabora v drugega," je izjavil John Dalhuisen iz AI. Po ocenah organizacije v Franciji živi okoli 20.000 romskih priseljencev, večinoma iz Romunije, Bolgarije in nekdanje Jugoslavije, od koder jih je večina "pobegnila pred kronično revščino in diskriminacijo, s katerima se soočajo v domačih državah".

Vallsa pa je kritiziral tudi njegov kolega iz vlade Arnaud Montebourg, češ da teorija, da se Romi ne bodo nikoli vključili v družbo, ne drži. Ob tem je spomnil, da je bil sam Valls rojen v Barceloni in so njegovi starši v Francijo pobegnili pred Francovim režimom. V Franciji živi okoli 20.000 Romov, samo v drugem četrtletju letos pa so jih iz države izgnali okoli 5000. Francoski politiki so v zadnjih mesecih izrekli vrsto kritik na račun Romunije, češ da je dobila znatna sredstva za pomoč Romom pri integraciji v družbo, a ti še vedno živijo v zelo slabih razmerah. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.