, 18:45  |  Politika

»Zmanjševanje pomena policijske preiskave je neumestno«

Policija pričakuje kooperativnost bank pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj

Medja se je pritožil na petkovo pridržanje, saj je bila odločba o pridržanju po njegovem mnenju namreč nezakonita in neutemeljena.

Medja se je pritožil na petkovo pridržanje, saj je bila odločba o pridržanju po njegovem mnenju namreč nezakonita in neutemeljena.
© Borut Krajnc

Preiskovanje sumov kaznivih dejanj v bančnem sektorju je ena od prednostnih nalog policije oz. Nacionalnega preiskovalnega urada v boju proti gospodarski kriminaliteti, zato od bank pričakujejo kooperativnosti pri preiskovanju sumov. Na policiji so tudi presenečeni nad odzivom NLB po petkovi preiskavi pri predsedniku uprave NLB Janku Mediji. "Gre za zahtevne predkazenske postopke, ki jih praviloma vodijo pristojna državna tožilstva in ki zahtevajo usklajeno in strokovno delovanje policije in drugih organov. Tovrstne kriminalitete pa ni mogoče učinkovito in uspešno preiskovati brez kooperativnosti bančnega sektorja," so zapisali na Generalni policijski upravi.

Poudarili so, da jih zato preseneča odziv največje slovenske banke ob preiskavi domnevnih nezakonitostih in izvedbi hišnih preiskav, ki so jih opravili konec preteklega tedna. "V konkretnem primeru specializirano državno tožilstvo daje Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) usmeritve in strokovna navodila," so pojasnili. Vsa preiskovalna dejanja tudi izvajajo na podlagi odredbe pristojnega sodišča. "Po naših podatkih je tudi sodni senat potrdil zakonitost in utemeljenost izdane odločbe o pridržanju, kar govori o pravilnosti naših odločitev," so dodali. Medja se je namreč pritožil na petkovo pridržanje, saj je bila odločba o pridržanju po njegovem mnenju namreč nezakonita in neutemeljena.

Ob tem pa na Generalni policijski upravi poudarjajo, da je zmanjševanje pomena policijske preiskave, ker je bila ta sprožena na podlagi anonimne prijave, povsem neumestno. Po njihovi oceni je v omenjeni zadevi ključno, da so iz prijave izhajali razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da so le te preiskovalci še dodatno utemeljili. Policijska preiskava sicer še ni zaključena, potrebno je opraviti še vrsto operativnih opravil v smislu utemeljitve oz. zavrženja suma storitve očitanega kaznivega dejanja.

"Zato odločno zavračamo namigovanja o motivih, ki bi bili v nasprotju s ciljem oz. namenom preiskave konkretnega primera. Od Banke Slovenije in bank zato pričakujemo kooperativnost, da bodo preiskovalci lahko čim prej opravili svoje delo," so dodali. NPU je namreč v petek izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo je za preiskavo domnevne zlorabe informacij s strani Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.