|  Svet

V Šanghaju odprli prostotrgovinsko cono

Kitajska je v Šanghaju odprla prostotrgovinsko cono, v kateri so med drugim liberalizacijo trgovine nadgradili z možnostjo menjave juana v druge valute v investicijskih in kapitalskih tokovih. Prva prostotrgovinska cona naj bi služila za testiranje dolgo pričakovanih tržnih reform v drugem največjem gospodarstvu na svetu. Razteza se na 29 kvadratnih kilometrih. Njenega odprtja se je med drugim udeležil kitajski minister za trgovino Gao Hucheng.

"Vzpostavitev šanghajske prostotrgovinske cone je pomembna poteza za Kitajsko, da stopi v korak z novimi trendi v globalnem gospodarstvu in trgovini ter implementira bolj aktivno strategijo odpiranja," je v izjavi poudaril Gao, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poleg poskusne možnosti menjave juana v druge valute bo pomembno tudi tržno oblikovanje obrestnih mer. Omejitve za tuje neposredne investicije bodo ohlapnejše, vlada pa naj bi dovolila tudi nefiltriran dostop do spleta.

Odprtje podružnice v prostotrgovinskem območju je že napovedalo več tujih finančnih podjetij, kot je ameriška Citibank, tam pa bodo poslovale tudi največje štiri kitajske banke. V investicijske projekte so po poročanju časnika Oriental Morning Post vključena tudi podjetja, kot sta Microsoft in Porsche.

Po mnenju podpredsednika evropske gospodarske zbornice na Kitajskem Stefana Sacka poteza kaže, da kitajska vlada želi uvesti reforme. "A morali bomo še videti, kakšna pravila bodo dejansko implementirana," je opozoril. Tudi predsednik ameriške gospodarske zbornice v Šanghaju Kenneth Jarret je poudaril, da želijo njihovi člani o območju izvedeti še več. "A obstaja občutek, da bi to območje lahko ponudilo realne priložnosti za naše člane," je dodal in kot pozitivno izpostavil predvsem dejstvo, da je Peking jasen poudarek dal storitvenemu sektorju.

Projekt je podprl premier Li Keqiang, ki je vodenje vlade prevzel marca. Po navedbah analitikov in vladnih uradnikov Li upa, da bo območje služilo kot model za prihodnje reforme na nacionalni ravni. Kitajsko gospodarstvo se namreč sooča z vse počasnejšo gospodarsko rastjo. Leta 2012 je raslo po 7,7-odstotni stopnji, kar je najpočasnejša stopnja v zadnjih 13 letih. Med januarjem in marcem letos je rast na letni ravni ostala pri 7,7 odstotka, med aprilom in junijem pa se je upočasnila na 7,5 odstotka. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.