, 16:15  |  Politika

Janez Janša vladi, mestu in svetu

Prvak opozicije o državnem proračunu, obrazložitvi sodbe v zadevi Patria in o domnevno sumljivih finančnih transakcijah

© Borut Krajnc

Janša je na današnji novinarski konferenci na sedežu SDS dejal, da se za Slovenijo že pripravlja pristop pomoči, ki je med grškim in ciprskim. Po njegovem mnenju v nobenem primeru ne bo šlo le za izpolnjevanje pogojev, ki bi se nanašali na reševanje bančnega sistema. Predsednik SDS je v petek, kot je tudi napovedal, prevzel pisno obrazložitev sodbe v zadevi Patria, danes pa pojasnil, da je sodbo prebral. Označil jo je kot sramoto za pravo, kot žalitev za zdravo pamet in slovenski jezik. V odgovoru na očitke glede domnevno sumljivih finančnih transakcij preko soprogine sestrične pa je zatrdil, da so bili vsi računi plačani z družinskim denarjem.

S proračunom za prihodnji dve leti se je naša država dokončno poslovila od ambicije, da se sama izkoplje iz krize, meni prvak SDS Janez Janša. Zato vladi svetuje, da to nesposobnost čim prej prizna, se s tem sooči ter mednarodne institucije zaprosi za pomoč. Z odlašanjem bo cena vsak dan višja, pogoji za Slovenijo pa ostrejši, opozarja. Prvak SDS je ponovil oceno, da je proračun za prihodnji dve leti, ki ga vlada danes potrjuje, nerealen. V zadnjih nekaj tednih je po njegovih besedah postalo zelo očitno, zakaj je predsednica vlade Alenka Bratušek pred meseci govorila o tem, da potrebuje čas in ne denar. Po Janševem mnenju zato, da bi odstranili zmedo, ki je nastala v bančnem sistemu po tem, ko se je v njem nenadzorovano plenilo, tako kot pred 20 leti. Vladi tako svetuje, naj spozna nesposobnost, da sama reši nastali položaj, saj bo v tem primeru cena za davkoplačevalce nižja. S tem, ko se odlaša z neizogibnim, pa Slovenija izgublja tudi na kredibilnosti, opozarja prvak SDS.

Janša je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil tudi, da je sodbo sodišča prevzel "z bistveno manjšo zamudo, kot jo je pridelalo sodišče pri njeni izdelavi". Tudi Črnkovič je minuli teden napovedal, da bo obrazložitev sodbe, ki se je medtem že vrnila na sodišče, prevzel. Janša je pojasnil, da je sodbo prebral in jo ob tem označil kot sramoto za pravo, kot žalitev za zdravo pamet in slovenski jezik. Petnajstdnevni rok za vložitev pritožbe se izteče za vsakega posameznega udeleženca posebej, od datuma, ko mu je pisanje vročeno. Vsi trije obtoženi so že takoj po izreku obsodilne sodbe napovedali pritožbe.

Glede domnevno sumljivih transakcij pa je predsednik SDS povedal, da v tem ni nič spornega, saj je izvor družinski denar. Izvor denarja naj bi doslej pojasnil že dvema institucijama, za vsako položnico. Tu ni skrivnosti, poudarja in dodaja, da so bili tudi vsi davki v zvezi s tem plačani. Izvor tega denarja so po Janševih besedah njegovi in soprogini dohodki ter krediti, ki so bili najeti. Na vprašanje, zakaj tega denarja ni polagal na svoj račun in zakaj poti plačevanja ni prijavil nobeni pristojni instituciji, pa je zatrdil, da to ne drži, saj je predstavnikom davčnega urada to povedal.

Tako so po njegovih besedah sploh prišli do njihove sosede in soprogine sestrične Nataša Pajenk, "ki je te usluge opravljala". "To ni nič nenavadnega, nič spornega in nič nezakonitega," je prepričan Janša. "To je sporno samo, če se naredi iz tega afera, ker se stvari prenapihnejo. In to v času, ko se poroča o položnicah za pet evrov, namesto da bi se poročalo o stotinah milijonov evrov, ki so bili zapravljeni preko tajkunskih kreditov dveh žepnih bank, ki se jih je ravno takrat začelo pokrivati na račun stroškov vseh davkoplačevalcev," je na novinarski konferenci dejal prvak SDS.

Pritrdil je, da je pri omenjenih transakcijah šlo tudi za nekaj deset tisoč evrov, ko je šlo za plačilo are za stanovanje. Kreditna razmerja pa je, kot je poudaril, že večkrat javno pojasnil, tudi na seji DZ. Prav tako glede njegovega dedovanja. Na novinarsko vprašanje, ali je plačal kakršen koli davek od dedovanja, pa je odvrnil z vprašanjem, kakšen davek se plačuje na dedovanje. "Sploh ne poznate zakonodaje in predpisov," je bil oster Janša. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.