Igor Mekina

, 20:00  |  Svet

Ameriški program ubijanja

Novinarja Glenn Greenwald in Jeremy Scahill pripravljata razkritje osrednje vloge ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) v posebnem programu likvidacij

Ameriški novinar britanskega Guardiana Glenn Greenwald je na novinarski konferenci v Braziliji skupaj s kolegom novinarjem Jeremyem Scahillom potrdil, da novinarja pripravljata novo razkritje v zvezi z ameriškimi obveščevalnimi agencijami. Zadnje razkritje je potrdilo, da NSA zbira vse mogoče podatke o večini Američanov ter drugih oseb - in to na podlagi objav v socialnih omrežjih, s pomočjo elektronske pošte, podatkov mobilnih telefonov ter podatkov GPS sprejemnikov na mobilnih napravah.

Novinar, ki je s pomočjo virov Edwarda Snowdena razkril, kako NSA zbira dobesedno vse omejene 'metapodatke', ki se pretakajo po svetovnem spletu, je na novinarski konferenci napovedal, da skupaj s kolegom Scahillom pripravljata projekt razkritja vloge ameriške Nacionalne varnostne agencije v tem, kar se imenuje 'ameriški program za ubijanje'. »Povezave med vojno in obveščevalno dejavnostjo so jasne. Ne bi rad razkril preveč, toda z Glennom pravkar delava na projektu, v katerega središču je to, kako ima Nacionalna varnostna agencija pomembno, osrednjo vlogo v ameriškem programu ubijanja,« je dejal Schahill.

Gre predvsem za program likvidacij različnih 'tarč', torej oseb, za katere NSA ocenjuje, da so tako nevarne za ameriško nacionalno varnost, da jih je potrebno čim prej likvidirati. Oba novinarja sta bila sicer v Rio de Janeiru na filmskem festivalu, na katerem je dokumentarec, ki je nastal na podlagi knjige Jeremya Scahilla, dobil eno od prestižnih nagrad. »Še veliko zgodb je, ki jih je šele potrebno objaviti in ki bodo, upajmo, sprožile spoznanja, potrebna za akcijo in informacije, na podlagi katerih se bodo navadni državljani po svetu lahko pričeli zavzemati za spremembe in se spopasti s tistimi na oblasti,« je dejal Scahill, sodelavec časnika The Nation in avtor uspešnice Umazane vojne: Svet je bojišče.

Oba novinarja sta tudi pozdravila kritičen govor predsednice Brazilije Dilme Rousseff v Generalni skupščini OZN, ki je kritizirala ameriški obveščevalni program in ga opisala kot kršitev mednarodnega prava. Zaradi istih razlogov – NSA je namreč vdrla tudi v komunikacijo vodilnih naftnih podjetij v Braziliji in celo v elektronsko pošto brazilske predsednice – je Dilma Rouseff v začetku septembra tudi odpovedala svoj obisk v ZDA.

V svojem govoru v GS OZN je Dilma Rousseff dejala, da ameriška praksa pomeni omejevanje svobode govora in demokracije. »Vmešavanje v takšne zadeve, v življenja in zadeve drugih držav, je kršitev mednarodnega prava in v nasprotju z načeli, ki naj bi uravnavala odnose med državami, še posebej med prijateljskimi narodi. Brez pravice do zasebnosti ni svobode govora in ne svobode izražanja mnenj. In zato tudi ni prave demokracije. Suverenost neke države se nikoli ne more podrediti suverenosti druge države. Ustanoviti moramo mednarodne mehanizme za svetovni splet,« je dejala brazilska predsednica in ameriške razloge za vsesplošno vohunjenje označila kot nevzdržne ter dodala, da »Brazilija ve, kako se mora zaščititi« ter da njena država »živi v miru s svojimi sosedi že 140 let«. Kar se za ZDA vsekakor ne bi moglo reči.

Omenjena kritika je samo del protestov latinskoameriških voditeljev zoper politiko ZDA. Bolivija je nedavno proti ZDA pripravila tožbo zaradi onemogočanja svobodnih preletov letal, na krovu katerih so predsedniki latinskoameriških držav, predsednik Morales pa je predsednika ZDA Baracka Obamo označil kot »kriminalca«. Morales je moral namreč na avstrijskem letališču nedavno prisilno pristati, saj so mu štiri evropske države po nalogu ZDA preprečile prelet njihovih držav zaradi sumov, da je na krovu letala žvižgač in politični azilant Edward Snowden.

Tudi letalo venezuelskega predsednika Niclasa Madura je imelo težave pred vstopom v ameriški zračni prostor pred zasedanjem GS OZN v New Yorku, nekateri člani venezuelske delegacije pa niso dobili vizumov. ZDA so hkrati venezuelskemu zunanjemu ministru Eliasu Jaui, ki je bil z letalom na poti na Kitajsko, onemogočile prelet ZDA, kar je venezuelski zunanji minister označil kot »dejanje agresije«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.