Darja Kocbek

 |  Svet

Število brezposelnih naraslo tudi v Avstriji

Ob majhnem povečanju števila zaposlenih se je v Avstriji, kjer si je v zadnjih letih našlo zaposlitev tudi veliko brezposelnih iz Slovenije, septembra povečalo tudi število brezposelnih. Službo je prejšnji mesec iskalo 335.661 Avstrijcev, kar je 13,8 odstotka več kot septembra lani. Stopnja brezposelnosti se je po nacionalni metodi merjenja povečala na 6,9 odstotka, kar je bistveno manj kot v EU in območju evra. Evropski statistični urad ima sicer zadnje podatke za avgust. Po teh je v območju evra avgusta bilo brez zaposlitve 12 odstotkov za delo sposobnih ljudi, v EU pa 10,9 odstotka. Za Avstrijo navaja, da je avgusta imela stopnjo brezposelnosti 4,9 odstotka, kar je najmanj med članicami EU.

Avstrijsko ministrstvo za socialne zadeve je po poročanju Die Presse sporočilo, da se je septembra letos v primerjavi s septembrom lani število brezposelnih najbolj povečalo med starejšimi (za 24,9 odstotka), najmanj, za 7,1 odstotka pa pri mladih. Število prostih delovnih mest se je v enakem obdobju zmanjšalo za 9,3 odstotka. Število zaposlenih pa se je povečalo za 0,4 odstotka na 3,52 milijona.

Inštitut Agenda Austria je septembra objavil rezultate študije, v kateri ugotavlja, da je v resnici v Avstriji stopnja brezposelnosti enkrat višja od uradno priznane. Vsak drugi brezposelni namreč ob uporabi evropske definicije v domači avstrijski statistiki ni zajet. Če »skrite brezposelne« prištejemo k uradno priznanim brezposelnim, je bilo v prvem četrtletju letos v Avstriji brezposelnih 10,3 odstotka za delo sposobnih ljudi. V tem primeru Avstrija ne bi bila več članica EU z najnižjo stopnjo brezposelnosti, ampak bi padla na četrto mesto, ugotavljajo v Agenda Austria. Kot problem navajajo predvsem številne predčasne upokojitve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.