|  Politika

"To je tako, kot kadar se starša ločujeta, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta"

Janković se je odločil kandidirati za predsednika PS

© Miha Fras

Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci sporočil, da bo podal soglasje h kandidaturi za predsednika PS na bližajočem se kongresu stranke. "Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, župana glavnega mesta in predsednika stranke ali predsednico stranke," je dejal. Kot je povedal, odločitev ni bila enostavna. Sam pa bo čakal odločitev članov stranke o podpori in jo bo, kakršnakoli bo, sprejel. Razloge za kandidaturo pa bo, kot pravi, pojasnil na kongresu.

Zaradi svoje odločitve Janković ne pričakuje političnih posledic v koaliciji ali vladi. Pri vprašanjih o tem je odvrnil, zakaj bi to sploh pričakoval, in vprašal, ali so se v PS kdaj vtikali v kakšno drugo stranko. Po njegovih besedah je namreč vsaka stranka suverena in sama odloča o svojem delovanju ter organih vodstva, pravica vsakega člana stranke pa je, da pride na kongres, pove svoje mnenje in odda svoj glas. Za volilne kongrese strank obstajata dve možnosti, je pojasnil Janković - več kandidatov za predsednika ali pa zgolj eden. "Imeli smo kongrese različnih strank z več različicami in jaz ne vem, zakaj bi to kaj povzročilo," je še povedal.

Volilni kongres PS je predviden za 19. oktober, a je Janković danes potrdil, da naj bi člani izvršnega odbora PS razmišljali o možni preložitvi kongresa na drug datum. Kot je dejal, se je namreč eno uro pred začetkom novinarske konference sestal z nekaterimi člani odbora, ki so ga povprašali o tej ideji, a je pojasnil, da ne pričakuje ničesar in da sam ni član izvršnega odbora, zato je to stvar njihove odločitve. Ali se bo Janković za prvo mesto v stranki pomeril s premierko in aktualno vodjo PS Alenko Bratušek, medtem še ni jasno. Soglasje h kandidaturi je sicer že podala, a bi bilo možno tudi, da bi se umaknila Jankoviću, kot je sprva napovedovala.

Na vprašanje, kakšen odziv pričakuje od Bratuškove, je Janković odgovoril, da ne ve, kaj bi bila težava. Ob tem je spomnil, da je Bratuškovi, ko je ta podala soglasje h kandidaturi za predsednico stranke, čestital. Dodal je, da je Bratuškovo ter poslance in poslanke PS obvestil o svoji odločitvi. Janković, ki velja za ustanovitelja PS, je stranko nekaj mesecev po ustanovitvi tudi uspešno popeljal na predčasne volitve ter zmagal. Po očitkih Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o kršitvah protikorupcijske zakonodaje pa je januarja letos zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je nekaj dni pozneje za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo.

"Odšel sem s te scene za nekaj časa, razlog dobro poznate - KPK, hišne preiskave. Jaz nikoli nisem in tudi zdaj ne bom komentiral KPK, zdi pa se mi samo ena stvar čudna: da nimam možnosti pravnih sredstev," je danes poudaril Janković. Janković je sicer z januarsko potezo omogočil oblikovanje aktualne vlade. V SD, DL in DeSUS namreč s stranko, ki bi jo vodil on, niso želeli sodelovati. Marca, z izvolitvijo aktualne vlade, se je Janković z vrha stranke tudi umaknil, a obenem ni nikoli dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil. To bi sicer najverjetneje pomenilo konec te vlade.

V mozaiku dejavnikov, povezanih z vprašanjem, ali bo Slovenija potrebovala pomoč oziroma kateri program pomoči bo potrebovala, je namreč tudi politična stabilnost, ki jo izpostavljajo tako koalicijski partnerji kot Bratuškova osebno. Politična stabilnost je tudi po oceni Bruslja ključna za to, da se država izogne politični inerciji in zagotovi politično dinamiko, potrebno za sprejemanje nujnih reform in ukrepov. Rok za oddajo soglasja evidentiranih kandidatov za predsednika PS se sicer izteče danes opolnoči. Evidentiranih kandidatov je 12, a razen Jankovića in Bratuškove ostala imena niso uradno znana. Listo kandidatov bo izvršni odbor PS javnosti sporočil predvidoma v četrtek.

Če bo Zoran Janković vztrajal pri kandidaturi za predsednika PS, na kongresu njegova zmaga ni vprašljiva, je poudaril poslanec PS Jerko Čehovin. Ne ve pa, ali je Jankovićeva kandidatura dokončna ali samo taktična. Sam se o podpori še ni odločil. Za odgovor na vprašanje, kaj Jankovićeva kandidatura za predsednika PS pomeni za vladno koalicijo, bi bilo po besedah Čehovina treba še počakati in videti, ali bo na kandidaturi vztrajal ali jo bo morda umaknil na kongresu ali pa se bo morda prestavil celo kongres.

Vprašanje, koga od obeh kandidatov bi podprl, je za Čehovina težko. "To je tako, kot kadar se starša ločujeta, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta," je pojasnil. V tem trenutku torej Čehovin o podpori ni odločen, razmišlja pa tudi o možnosti, da ne bi podprl nikogar od njiju. Sicer pa Čehovin meni, da v primeru, da bo Janković vztrajal pri kandidaturi, na kongresu njegova zmaga "ni vprašljiva". Večina članov ga namreč dojema kot ustanovitelja stranke in mu izkazuje neko lojalnost. "Ali je to dobro za državo, je pa že drugo vprašanje," je pojasnil.

Na vprašanje, ali trenutno dogajanje v PS pomeni razkol v stranki, je Čehovin odvrnil, da v stranki še nimajo dovolj informacij. Poudaril pa je, da poslanska skupina še vedno deluje enotno. Informacij o tem, da bi za predsednika PS kandidiral kdo tretji, pa Čehovin nima. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.