, 11:00  |  Politika

“Vse odločitve imajo svoje posledice”

Bratuškova: Čas za igrice se je nepovratno iztekel

Alenka Bratušek: Če to ne bom jaz, ker v stranki ne bi imela zadostne podpore, potem bo moral poskušati sestaviti vlado nekdo drug. To je dejstvo.

Alenka Bratušek: "Če to ne bom jaz, ker v stranki ne bi imela zadostne podpore, potem bo moral poskušati sestaviti vlado nekdo drug. To je dejstvo."
© Borut Krajnc

Nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade, v odzivu na dogajanje, povezano z kandidaturo Zorana Jankovića za vodjo PS, piše premierka Alenka Bratušek. Slovenijo v prihodnjih dneh čakajo za državo pomembne odločitve in "čas za igrice se je nepovratno iztekel".

Kot v izjavi za javnost navaja Bratuškova, je zgodaj spomladi prevzela vodenje vlade v zelo težkih okoliščinah. Takratni predsednik vlade je po njeni oceni "s svojo ekstremno izključevalno politiko razdrl svojo lastno vlado in pognal množice na ulice". Ne on ne takratni predsednik Pozitivne Slovenije pa zaradi vsebine poročila protikorupcijske komisije nista več uživala zaupanja ostalih političnih strank v parlamentu, piše premierka. Izjemno zahtevno nalogo sem sprejela v trenutku, ko tega izziva ni mogel ali ni upal sprejeti kdo drug, čeprav sem sama vložila veliko napora v iskanje mandatarja, ki bi bil pripravljen voditi projektno vlado," navaja Bratuškova.

Priznava sicer, da lahko kandidaturo za predsednika oz. predsednico stranke vloži vsakdo. Opozarja pa, da ima vsaka odločitev svoje posledice. "Nujna posledica moje odločitve je, da bo po 19. oktobru funkcija predsednika vlade in funkcija predsednika vodilne vladne stranke - tako kot praktično povsod v demokratični Evropi - združena v eni osebi," napoveduje premierka. Če v stranki ne bi imela zadostne podpore, bo tako moral vlado poskušati sestaviti nekdo drug. Nihče namreč po njenih navedbah "ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade ali kako drugače dosegel cilj, ki ga pred tem ni uspel".

Nekatere pomembne odločitve bodo v prihodnjih dneh sovpadale: z vidika Slovenije je strankarska odločitev videti manj pomembna, saj se jih bo zvrstilo še nekaj za državo in državljane veliko težjih in pomembnejših, navaja premierka. Kot poudarja, so trenutno njene največje skrbi, kako učinkovito sanirati banke, kako potrditi vzdržen proračun, kako z mrtve točke spraviti razvojni in investicijski ciklus oz. kako premakniti Slovenijo v prihodnost. Temu bo s sodelavci v prihodnjih tednih posvečala vso energijo in pozornost, napoveduje premierka. Zato bi moralo biti vsem jasno: čas za igrice se je nepovratno iztekel, je še zapisala Bratuškova.

Vodstvo DeSUS medtem podpira stališče, da v primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS odidejo iz koalicije. To pa bi pomenilo tudi začetek razpada koalicije in vlade, je dejal Karl Erjavec. Politična kriza se mu zdi nevarna predvsem v luči sprejemanja proračuna za leto 2014. Predsednika DeSUS razpad koalicije v tem trenutku najbolj skrbi, ker je vlada zaprla določena vprašanja, kot je proračun za leto 2014, preprečili so tudi znižanje pokojnin in ukinitev regresa. S politično krizo, "ki bo dosegla višek, ko bo Janković predsednik PS", pa se te stvari ponovno odpirajo, je nadaljeval Erjavec. Župan Ljubljane in ustanovitelj PS Zoran Jankovič je namreč dal soglasje h kandidaturi za predsednika PS.

Proračun za leto 2014 DZ namreč še ni sprejet, je opozoril Erjavec, zaradi nastalega položaja pa se lahko zgodi, da bomo ostali brez proračuna za prihodnje leto, saj bo njegova obravnava v DZ tekla ravno v času, ko bo kongres PS. "In če ni proračuna za leto 2014, tudi ne vem, kaj bo s pokojninami in socialnimi transferji," je posvaril. Ponovil je, da je za Bruselj glede Slovenije ključna politična stabilnost, zato bi za Erjavca najboljša rešitev bila, da Janković umakne svojo kandidaturo in počaka, da se končajo vsi postopki, ki potekajo proti njemu. Zelo nehigienično bi namreč bilo, da bi za predsednika SDS Janeza Janšo imeli ene kriterije, za Zorana Jankovića pa druge, je dodal. Ponovno je poudaril, da z Janšo v koalicijo ne gredo nikoli več.

Kandidatura Jankovića za Erjavca ni presenečenje, saj da mu je politična intuicija govorila, da bo tako. Janković po Erjavčevih besedah nima ničesar izgubiti, za kandidaturo pa se je odločil, "ker si želi okrepiti svojo politični položaj in reševati določene zadeve, za katere vemo, da so problematične". Erjavec težko ocenjuje, kaj se bo dogajalo v dneh do kongresa PS. Sam je predlagal Bratuškovi, naj ministrom danes po seji vlade pove, kako sama vidi položaj in kaj namerava storiti, saj je marsikaj odvisno tudi od nje, prav tako Erjavec predlaga srečanje predsednikov strank. "Če bo potegnila določene poteze, ima to vpliv na celotno politično sfero", je namreč menil Erjavec. "Bratuškova lahko danes reče, da odstopa ali da ne bo kandidirala, zato je tudi ona pomemben faktor za razplet politične situacije," je pojasnil.

Erjavec tako danes od Bratuškove pričakuje določene odgovore, a če Bratuškova ne bo šla v bitko za vodenje PS, je po Erjavčevih besedah jasno, da te vlade ni več. Predsednik DeSUS namreč ne verjame, da bi Bratuškova lahko vodila vlado, istočasno pa bi bil Janković predsednik PS. Predsednika DeSUS je v sredo zvečer poklical tudi predsednik DL Gregor Virant, ki da vztraja pri tem, da DL zapusti koalicijo, če bo Janković ponovno prevzel krmilo PS. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.