, 11:30  |  Svet

Obama se o proračinskih zadevah ne namerava pogajati

V ZDA še brez dogovora o financiranju vladnih agencij

Ameriški predsednik Barack Obama na srečanju z voditelji republikancev in demokratov v ameriškem kongresu v sredo ni dosegel dogovora, ki bi zagotovil financiranje ameriškim vladnim agencijam in s tem omogočil ponovni zagon dela ameriške vlade. Obe strani druga drugo obtožujeta, da se nista pripravljeni pogajati. ZDA se morajo tako pripraviti na tretji zaporedni dan zaprtja številnih vladnih agencij. Medtem ko je ameriško gospodarstvo šibko, političnemu sporu ni videti konca. Obama je k drami še prispeval z opozorilom, da bi politična kriza, ki je paralizirala zvezno vlado, lahko vodila še do nesposobnosti ZDA poplačati dolgove.

Ameriški predsednik je v sredo več kot eno uro govoril z republikanskim predsednikom predstavniškega doma Johnom Boehnerjem in vodjo republikanske senatne manjšine Mitchem McConnellom, a do preboja ni prišlo. Več sto tisoč vladnih uslužbencev tako ostaja doma, muzeji in nacionalni parki so zaprti, zaustavil se je velik del znanstvenih raziskav, zaustavitev dela vlade pa ogroža tudi gospodarsko okrevanje. "Predsednik je še enkrat poudaril, da se ne bo pogajal," je po srečanju dejal Boehner. Vsaj na tej točki se obe strani strinjata, ugotavljajo komentatorji.

Tudi Obama je namreč v pogovoru za CNBC poudaril, da se o proračunskih zadevah ne bo pogajal, dokler republikanci ne sprejmejo zakona, ki bi omogočil nadaljnje financiranje vlade, pa tudi tistega, s katerim bi zvišali zgornjo mejo javnega dolga ZDA. Če do slednjega ne pride v dveh tednih, Washington prvič v zgodovini ne bo sposoben poravnati vseh svojih obveznosti. To bi lahko vodilo do znižanja bonitetne ocene ZDA. Tiskovni predstavnik Obame Jay Carney je sicer po srečanju sporočil, da njegov šef še vedno upa, da bo prevladal razum.

Obama je sicer v sredo govoril tudi z vodjo demokratske senatne večine Harryjem Reidom in voditeljico demokratske manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Reid je po pogovorih kritiziral Boehnerjev odnos in prisegel, da republikanci ne bodo nikoli zrušili zdravstvene reforme "Obamacare". Obama je v pogovoru za CNBC posvaril tudi vlagatelje. Na vprašanje, ali je Washington spet ujet v eno od političnih in proračunskih kriz, ki se praktično vedno rešijo v zadnjem trenutku, je odgovoril s svarilom, da bi morali biti vlagatelji zaskrbljeni. "Tokrat je drugače. Mislim, da bi jih moralo skrbeti," je odkrito priznal.

Tudi v intervjuju je Obama poudaril, da se z republikanci ne bo pogajal, dokler ne bo rešeno vprašanje financiranja. Potem pa bo pripravljen na "razumna" pogajanja o širokem spektru vprašanj. Dodal je še, da je izsiljevanje Bele hiše z mejo zadolževanja "povsem nepotrebno". Upi na hitri izhod iz krize so tako vse manjši. "Večino časa lahko vidite konec igre. Tokrat pa ga ni videti," je za MSNBC dejal republikanski senator Johnny Isakson.

So pa demokrati obljubili, da bodo imenovali pogajalce za oblikovanje dolgoročnega proračuna, če republikanci pristanejo na takojšnji zakon o šesttedenskem financiranju vlade, ki ne bi omenjal reforme Obamacare. Obama pa je okoli sebe zbral tudi skupino uglednih poslovnežev, za katere očitno upa, da bodo pritisnili na Boehnerja. Prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blanfein je opozoril, da so ZDA na nevarnem terenu. "Zaustavitev dela vlade se je že zgodila, nesposobnost plačevanja obveznosti pa še nikoli," je dejal po srečanju z ameriškim predsednikom. Obama je zaradi krize doma že v sredo skrajšal načrtovano azijsko turnejo. V Maleziji in Filipinih, kjer naj bi se mudil ta konec tedna, ga tako ne bodo videli. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.