, 12:00  |  Svet

Ljudstvo svobode tik pred razpadom?

Po poročanju medijev naj bi se bilo pripravljeno Alfanovi frakciji pridružiti več kot 70 poslancev, kar je kakšna tretjina Berlusconijev parlamentarcev

Stranka bivšega italijanskega premiera in medijskega mogotca Silvia Berlusconija je tik pred razpadom. "Uporniki" pod vodstvom italijanskega notranjega ministra Angelina Alfana so ponoči že razpravljali o prihodnji strategiji svoje nove poslanske skupine. Danes se je Alfano v Rimu srečal z Berlusconijem, vsebina pogovorov pa ni znana. Alfano je v parlamentu z drugimi 'odpadniki' Berlusconijevega Ljudstva svobode ustanovil lastno frakcijo. Sicer je zagotovil, da bo nova skupina še naprej povezana z Berlusconijem, a vseeno gre za močan razkol v stranki.

Angelino Alfano je bil celo desetletje tesen Berlusconijev zaveznik. Opisovali so ga kot Berlusconijevega dvorjana in enega njegovih najzvestejših sodelavcev, ki pa se je sedaj očitno odločil, da je čas za politično osamosvojitev. Svojemu političnemu botru Berlusconiju Alfano očita, da je skupaj z radikalnimi člani stranke brez vsake notranje razprave ta konec tedna sprejel odločitev o umiku petih ministrov Ljudstva svobode iz vlade. Ministri so sicer podali odstopne izjave, ki pa jih premier Enrico Letta ni sprejel. Alfano tako ostaja namestnik italijanskega premiera in notranji minister.

Po poročanju medijev naj bi se bilo pripravljeno Alfanovi frakciji pridružiti več kot 70 poslancev, kar je kakšna tretjina Berlusconijev parlamentarcev. Po nočnih pogovorih o njihovi prihodnosti se je Alfano po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa danes sestal še z Berlusconijem. Alfano naj bi rezultate pogovorov skupaj z drugimi ministri Ljudstva svobode predstavil na novinarski konferenci, ki pa so jo kasneje odpovedali. Kot italijanski notranji minister se bo namreč Alfano v luči tragedije pred otokom Lampedusa, v kateri je po potopitvi ladje z več sto migranti na krovu umrlo več kot 80 ljudi, po usklajevanju z Letto odpravil na kraj nesreče.

Berlusconi je sicer po sredinem porazu v italijanskem parlamentu, ki je kljub njegovemu poskusu zrušenja izglasoval zaupnico vladi Lette, svoje zaupnike pozval, naj držijo skupaj. Zavzel se je tudi za dialog z "uporniki", s katerim želi preprečiti beg iz stranke. Za Berlusconija sicer "izdaja" v stranki ne bi mogla biti bolj boleča. Alfana, ki ga je zapustil v najtežji politični situaciji doslej, je označil za Bruta. "Sem žrtev očetomora," je potožil. Sicer pa za Berlusconija bitk še ni konec. V petek bo namreč komisija za vprašanja imunitete v italijanskem parlamentu znova glasovala o njegovi izključitvi iz senata. V prvem glasovanju je večina članov odbora glasovala za takšen ukrep. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.