, 19:00  |  Politika

Kongres PS prestavljen na predvolilni čas

Po neuradnih informacijah Bratuškova še do danes zjutraj ideji o preložitvi kongresa ni bila naklonjena

Po štirih urah so člani izvršnega odbora vendarle dosegli soglasje, čeprav naj bi bila, kot je neuradno slišati, razprava za tesno zaprtimi vrati pestra.

Po štirih urah so člani izvršnega odbora vendarle dosegli soglasje, čeprav naj bi bila, kot je neuradno slišati, razprava za tesno zaprtimi vrati "pestra".
© Arhiv Mladine

Izvršni odbor PS je soglasno sprejel odločitev, da v dani politični situaciji volilni kongres, načrtovan za 19. oktober, preloži na čas pred državnozborskimi volitvami. Prav tako je sprejel soglasno odločitev, da popolnoma podpira Alenko Bratušek kot premierko in predsednico stranke, je po seji odbora dejala podpredsednica PS Maša Kociper. Izvršni odbor je ocenil tudi, da vlada dela dobro in sprejema vse nujne ukrepe za rešitev krize. Z odločitvami je PS znova postavila interes države pred interese stranke, meni Kociprova. Odločitev odbora tako najbolj prispeva k politični stabilnosti v državi, saj si v PS po njenih besedah ne želijo, da bi bila ta v trenutnih razmerah porušena.

Kot je pojasnila, sta od 12 evidentiranih kandidatov do roka, ki se je iztekel opolnoči, soglasje h kandidaturi podala zgolj Bratuškova ter ljubljanski župan in prvi predsednik stranke Zoran Janković. Ta je svojo odločitev sporočil v sredo in s tem razburil koalicijske partnerice, ki v primeru njegove zmage napovedujejo odhod iz koalicije. Bratuškova po današnji seji odbora ni dajala izjav, je pa že zjutraj v odzivu na Jankovićevo odločitev zapisala, da nihče ne sme imeti iluzij, da bi lahko volilni kongres stranke uporabil za vzvod, s katerim bi si podredil predsednico vlade.

Po neuradnih informacijah Bratuškova še do danes zjutraj ideji o preložitvi kongresa ni bila naklonjena. Po štirih urah so člani izvršnega odbora vendarle dosegli soglasje, čeprav naj bi bila, kot je neuradno slišati, razprava za tesno zaprtimi vrati "pestra". Na vprašanje, kako so člani Bratuškovo uspeli prepričati v podporo takšnemu sklepu, je Kociprova odgovorila, da je premierka po opravljeni razpravi "dejala, da bo tako odločitev pač spoštovala". Po njeni oceni je Bratuškova soglasje h kandidaturi dala po skrbnem premisleku, iz tega pa da izhaja tudi "njena želja, da če do kongresa pride, kandidaturo tudi izpelje".

"Močnejšega političnega sporočila iz stranke, kot je to, da izvršni odbor soglasno podpre Alenko Bratušek tako kot premierko kot tudi kot predsednico stranke, v tem trenutku ne moremo dati ne mi ne kateri koli drug organ stranke," je poudaril podpredsednik PS Robert Golob. Po njegovi oceni se je stranka uspela poenotiti, da pred svoje lastne poglede postavi pogled na usodo države. Bratuškova pa ima, kot pravi, danes "kvečjemu večjo podporo, kot jo je imela včeraj ali pa pred mesecem dni".

Do politične krize kot take po Golobovem mnenju še ni prišlo in tudi današnja poteza odbora je namenjena ravno temu, da do nje sploh ne pride. Trenutek za kongres ni primeren - ne zaradi razmer v stranki, ampak zaradi razmer v državi, je dodal. "Debata o tem, kdo je bolj primeren za predsednika, bi ošibila vso politično sceno v Sloveniji. Že debata o tem, kdo bo kandidiral, je odvrnila pozornost od pravih problemov," meni Golob. Kot je dejal, ima namreč vlada zdaj več kot dovolj dela, da bi se premierka in še pol ministrov zraven tri tedne ukvarjali s predvolilnimi opravili.

Ob tem je izpostavil, da ima vsak član PS pravico kandidirati za predsednika, izvršni odbor pa lahko odloča, kdaj se kandidati "soočijo in spopadejo za predsedniško mesto". Tako Bratuškova kot Janković pa sta bila vnaprej seznanjena, o čem bo izvršni odbor odločal in oba sta izjavila, da bosta odločitev spoštovala. "Konflikta v resnici sploh ni," je še povedal Golob. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa je dejal, da ta trenutek, ko se vlada pripravlja na sprejem najbolj pomembnih aktov in ukrepov za izhod iz krize, ni ravno primerno, da se izpelje volilni kongres.

Vsi trije so pojasnili tudi, da z danes sprejeto odločitvijo niso kršili statuta PS, čeprav so na zadnjem, januarskem kongresu sprejeli odločitev, da bo volilni kongres v roku leta dni. Za izvedbo opravil v zvezi z volitvami je namreč pristojen izvršni odbor, bo pa današnje sklepe potrdil še svet stranke, ki bo sklican v skladu s statutom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.