, 16:00  |  Politika

Janševa vlada po domače s koncesijami

Podeljevanje koncesij tik pred iztekom mandata po oceni upravnega sodišča nezakonito

Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk je povedal, da razsodbe upravnega sodišča ne more komentirati, ker ne pozna obrazložitve.

Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk je povedal, da razsodbe upravnega sodišča ne more komentirati, ker ne pozna obrazložitve.
© Borut Krajnc

Upravno sodišče je razsodilo, da je bilo ravnanje prejšnje vlade pri podeljevanju koncesij v visokem šolstvu za študijske programe prve in druge stopnje tik pred iztekom mandata neustavno in nezakonito. Tožba sedanje vlade je tako utemeljena, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Sodišče je na podlagi razpisa za dodelitev koncesij v visokem šolstvu ugotovilo, da je vlada v času izvajanja tekočih poslov 13. marca letos izdala tri odločbe o dodelitvi koncesij za izvajanje javne službe v visokem šolstvu. Koncesije so bile podeljene Fakulteti za medije iz Ljubljane, Visoki gospodarski šoli iz Celja in Univerzi v Novi Gorici.

Sedanja vlada pa je 11. aprila sprejela sklep, da je bil zaradi izdanih odločb kršen zakon v škodo javnega interesa in je od pravobranilstva zahtevala, naj na upravno sodišče vloži tožbe za odpravo teh odločb. Upravno sodišče 26. septembra izdalo prvo sodbo, ki je že pravnomočna, in s katero je razsodilo, da je tožba utemeljena. Odločbo o koncesiji, podeljeni Univerzi v Novi Gorici, je sodišče odpravilo, so pojasnili na ministrstvu. Sodišče je v obrazložitvi izpostavilo predvsem, da je objava razpisa za podelitev koncesij in izdaja odločb v času, ko je prejšnja vlada zaradi izglasovane nezaupnice lahko opravljala le tekoče posle, v nasprotju z določbo 116. člena ustave, ki govori o nezaupnici vladi.

Nujni posli po mnenju sodišča niso posli, ki bi začeli učinkovati po več kot enem letu. Prav tako je sodišče kot diskriminatoren označilo kriterij iz druge točke razpisa, ki je določal, da bo koncesija za študijski program druge stopnje dodeljena visokošolskemu zavodu, ki ima že dodeljeno koncesijo za študijski program prve stopnje s tega področja. S tem se, tako sodišče, izloča morebitne druge prijavitelje, kar pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom. Upravno sodišče je ugotovilo tudi, da zakon o visokem šolstvu še vedno ne opredeljuje javne službe v visokem šolstvu. To je po njihovem dodatni razlog za nezakonitost razpisa in posledično dodelitev koncesije, še piše v sporočilu za javnost, ki so ga poslali z ministrstva.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je ocenil, da sodba pritrjuje stališču, ki so ga stalno zagovarjali, torej, da je podeljevanje koncesij ob koncu mandata presegalo pristojnosti takratne vlade. Koncesije v visokem šolstvu po njegovem niso namenjene bogatenju zasebnikov, temveč da se z njimi zapolni morebitno vrzel v študijskih programih na javnih visokošolskih izobraževalnih ustanovah. Podeljevanje koncesij na način, kot smo mu bili priča v obravnavanem primeru, pa po njegovem mnenju ne prinaša dodane vrednosti na področju kakovosti v visokem šolstvu in je v škodo davkoplačevalcev, še piše v sporočilu ministrstva.

Nekdanji minister za izobraževanje Žiga Turk je povedal, da razsodbe upravnega sodišča ne more komentirati, ker ne pozna obrazložitve. Ta pa bi znala po njegovih navedbah biti zanimiva, ker "naš pravni red nikjer natančno ne opredeljuje, kaj so in niso tekoči posli". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.