, 09:00  |  Svet

Vlada ostaja zaprta še naprej

Politični spor v Washingtonu se usmerja v javni dolg

Republikanci in demokrati v ZDA so v petek nadaljevali z medsebojnimi obtožbami okrog zaprtja vlade in hitrega dogovora o proračunu še ni na obzorju. Vse več pa je namigov, da bo morda do 17. oktobra, ko bo treba dvigniti sedanjo dovoljeno zgornjo mejo javnega dolga, sprejet celovit dogovor o proračunu in javnem dolgu. Republikanci v predstavniškem domu so tudi v petek nadaljevali sprejemanje posamičnih zakonov o financiranju le določenih dejavnosti zvezne vlade, kar so demokrati v senatu po tekočem traku zavračali, saj želijo s predsednikom Barackom Obamo na čelu le "čist" in celovit zakon o financiranju dela vlade, brez pogojev.

Teh je sicer s strani republikancev vse manj. Najprej so zahtevali odvzem denarja zdravstveni reformi, nato odlog izvajanja delov reforme, zdaj pa kaže, da niti ne vedo več, kaj natančno želijo. Predsednik predstavniškega doma John Boehner od Obame želi vsaj nekaj, s čimer lahko utemelji zaprtje vlade, vendar se je Obama odločil, da ne bo popuščal pred, kot pravi, izsiljevanjem. Boehner je zato v petek namignil, da bodo proračun združili z mejo javnega dolga in skušali na ta način nekaj dobiti od Bele hiše. V petek so že začeli sestavljati seznam želja. Od dovoljenja za gradnjo naftovoda od Kanade do Teksasa in povišanja prispevne stopnje upokojencev za zdravstveno zavarovanje do odpisa okoljskih regulacij.

Danes bodo republikanci potrdili predlog zakona, ki bo skoraj milijon zveznim uslužbencem, ki so morali na prisilni neplačani dopust, zagotovil plačo za nazaj. Bela hiša je sporočila, da se s tem predlogom strinja in verjetno bo uspel. Vlada pa ostaja zaprta še naprej. Obama je zato odpovedal pot v Indonezijo na vrh Asean, ministrstvo za trgovino v petek ni izdelalo poročila o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v septembru, finančno ministrstvo sporoča, da so ogrožene sankcije proti Iranu, mamilarskim kartelom, teroristom in Siriji, ker so zaposleni v ustreznem uradu na prisilnem dopustu.

Odloženo je tudi nadaljevanje pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu z EU. Zvezna sodišča bodo delovala nemoteno do sredine oktobra, kasneje pa bodo morala začeti pošiljati ljudi na prisilne dopuste. Hud udarec doživlja turistična industrija, saj so nacionalni parki in nacionalni muzeji zaprti, delavce pa pošiljajo domov tudi podjetja, ki imajo velike pogodbe z vlado, kot je na primer Lockheed Martin. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.